RC: Čárový kód


•○•○•○•○•

Autor: Krisztina Tóthová
Původní název: Vonalkód
Počet stran: 175
Žánr: světová próza
Rok vydání v ČR: 2011
Nakladatelství: FRA

Anotace
Patnáct různých příběhů, patnáct různých hrdinek, které se často jeví jako jedna a tatáž osoba. Soukromá dramata na pozadí převratných společenských změn ve střední Evropě na konci 20. století. Krisztina Tóthová zavádí čtenáře do důvěrně známého světa, jenž je stejně jako celé toto období plný nejistot, vášní, nadějí i zklamání.
Čáry a linky obsažené v podtitulu každé povídky se postupně skládají do podoby čárového kódu, symbolu nedosažitelnosti západního životního stylu v komunistické společnosti, a vytvářejí obraz současného Maďarska, vylíčený s mimořádnou věrností.

Krisztina Tóthová
Básnířka a prozaička Krisztina Tóthová patří k předním autorkám současné maďarské literatury. V roce 1989 debutovala svou sbírkou Podzimní vání kabátu. Její prozaická povídková prvotina získala ocenění a byla přeložena ne několika cizích jazyků. V roce 2013 vydala svůj první román Akvárium, který vyšel i v češtině. Kromě psaní, publicistiky a překladu z francouzštiny se věnuje také výrobě vitráží a restaurátorství. Získala i další ocenění za svoji tvorbu jako je cena Attily Józsefa, Palládium či cena Sándora Máraiho. V roce 2009 byla vyznamenána Vavřínovým věncem Maďarské republiky a v roce 2011 byla jmenována členkou Széchenyiho literární a umělecké akademie, přidruženého ústavu Maďarské akademie věd.

Dojmy a připomínky
Pod knihou s názvem Čárový kód se skrývá patnáct příběhu, jež popisují převážně autorčino dětství a situaci v Maďarsku. Každý příběh v sobě skrývá jednu část, linku. Na konci knihy se všechny spojí do podoby čárového kódu, což je symbol životního stylu v komunistické společnosti. Autorka líčí storky s neuvěřitelnou věrohodností. Mezi všemi povídkami existuje individuální spojitost, v níž spočívá styl psaní, což jsou atypické přímé řeči a vnitřní monology, i povedené ztvárněné skutečnosti, s níž se autorce skvěle daří proplout do myslí čtenářů a tak je zaujmout a vnuknout jim určité myšlenky. Často se může zdát, že se ocitáte mezi filozofickými disputacemi, kterým zcela nerozumíte, avšak tím víc vám přijdou zajímavější.

Projdeme exkurzí několika životy lidí, jež patří do členěných věkových kategorií. Můžeme být svědky mnoha úvah, které občas hraničí s pubertální naivností a blbostí či s dětskou myslivostí.
Třem povídkám se poštěstilo a objevily se v audioknižním podání, v nichž se vyskytují hlavní body z komunistického režimu. V mnohých určitě kniha vyvolá vzpomínky na časy dávno zašlé a minulé, ale i stále přetrvávající a často řešené, nicméně neškodné až úsměvné. Určitě se najde i někdo z novějších vrstev, kdo má zájem o svět nedávno minulý a zamyslí se nad režimem, jež jednoduše dál přežívá bez využití a leží na zaprášených policích. A to je dobře. Bezesporu. Opakování je matka moudrosti, ale jen v případech, které neohrožují stabilitu a průběh života lidu.


•○•○•○•○•

Hodnocení
U podobných knih je potřeba většího zamyšlení a citu pro ne zcela jasné řádky. Hlavní minimalistická myšlenka se vrací do dob, kdy muselo uběhnout ještě spoustu vody, než jsem se měla narodit, tudíž se obtížněji zahloubávám do situací, jež mi jsou cizí. Nepopíraje fakt, že tuto dobu zrovna nemusím. Na druhou stranu - ocenění si jistě zaslouží, o tom žádná, a pro čtenáře tyto knihy vyhledávající je vhodnou četbou.


4/5

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství
.









Žádné komentáře:

Děkuji za pár písmenek!

Používá technologii služby Blogger.