Napříč pohádkovým světem | Popelčin kouzelný svět

19:35

Zdravím všechny víly, víláky, princezny i prince, skřítky, žáby či zlá zvířata, zlobříky, užvavěné oslíky, ohnivé draky, zlomyslné čarodějnice a všechnu tu nevyjmenovanou pohádkovou havěť. Pojďme se podívat do kouzelného vysněného světa, kde se neustále odehrávají boje mezi dobrem a zlem. Kdo asi pokaždé vyhrává?

V každém článku, jež bude vycházet pravidelně v neděli (aspoň doufám), se budu věnovat jedné pohádce a zajímavostem o ní. Nechci vám tu převyprávět obsah dané pohádky, ale spíše přiblížit detaily a ukázat to, čeho si normálně nevšímáte. Každá pohádka má část příběhu, která začala před samotným děním, které známe...ale jak to vlastně všechno vzniklo? Chci vám ukázat různá filmová zpracování, jež určitě znáte, obrázky, své názory a tajemství skryté mezi pohádkovými bytostmi...

•○•○•○•○•

Všichni známe neustále umouněné děvče, které muselo galejničit u své nevlastní matky a sester, jež se nakvartýrovaly do jejího domu a roztahovaly se tam jako královny. A co za to? Žádné prachy, žádné oblečení, žádný chlap! Chudák, ta dopadla. 

5 tváří Popelky
Popelka je děvče šikovné, které se nebojí práce, což určitě víme, ale známe všechny její tváře? Většinu z nich ano, ale co se skutečně skrývá za opravdovou Popelkou z animované produkce Walta Disneyho...? Jak by dopadla, nebýt všech těch pohádkových příkras? 


SLUŽKA
Jedním tahem, samým tahem... Už nám leze po čtyřech. Romantická blondýna místo honosných bálů a radovánek na královském zámku sukněmi pročišťuje podlahu a ničí si kolena i ruce. Jak mohla mít tak jemné a krásné dlaně a prstíky, když neustále smejčila všechny kouty v domě, ráchala se  v nečisté vodě, ždímala ošklivý hadr a šmatlala po kdo ví čem? Pohádky jsou opravdu "pohádkové" ve všem. Ve skutečném světe by popadla rukavice, mop nebo si rovnou najala úklidovou službu.
Nalézá se otázka, proč se na ty zmije, co se jí usalašily v domácím hnízdě, nevykašlala... Košťat měla plnou půdu, stačilo jedno popadnout a vymlátit ukrutnou macechu s ošklivými dcerami ven na prašnou zem. Stejně dělaly akorát zbytečný bordel, který musela nechtě dávat do pořádku, pročež by ji čekala půdní komnata bez okoralého krajíce chleba. Div, že netrpěla anorexií. 
Ve filmové podobě si alespoň vzala na pomoc kartáč a tenisky. Žádné botičky typu dnešních balerínek, které jí nemohly za žádnou cenu tak dlouho vydržet...


PTÁČKOFILKA
Vzpomínáte si na Popelčinu zálibu pro zpěvavé ptáčky? A nepřišel vám její zájem občas podezřelý? No vemte si, kolikrát za den se stane, že vám na ruku přilétne malý krásně kulatý a barevný opeřenec, aby zatrililkoval píseň radosti a přírody ku prospěchu práce... Pokud jedete na trávě či jiných omamných látkách, jsem ochotna uvěřit, že velmi často. Nicméně, Popelka podobné produkty neznala (doufejme) a musela se spokojit s vlastní chutí do života. Zvláštní, na to jak byla div ne týraná, hopsala a prozpěvovala si jako nejšťastnější člověk na světě. Jako by snad nebyla pouhá levná pracovní síla. To chci taky.


PRINCEZNA - NEPRINCEZNA
Ačkoliv každý nabývá toho dojmu (především malé holčičky), že je Popelka princeznou, pravda je jiná. Popelka možná jako urozená vypadá, ale pochází z průměrné rodinky, která vlastní několik domestikovaných zvířat, o něž se stará, a postrádá jakékoli služebnictvo. Uklízečka, pokojská, komorná, kuchařka či domovnice. Teda, Popeluška by s takovým obsáhlým výčtem profesí měla přesáhnout výplatu leckterého politika, leč jedinou odměnou za těžké práce je proděravělá střecha nad hlavou. Díky nedbalým máváním proutku víly kmotřičky se však z umouněné a zanedbané dívky stane atraktivní a okouzlující slečinka, jež protančí celý ples v princově náruči. Veškeré osazenstvo je z neznámé krásky paf, sálem se rozléhá šepot a macecha s potvorami zuří, že ani jedna důra neklofla dědice trůnu. Nevím jak vám, ale přijde mi, že na bále stráví tak pět minut, odbije půlnoc a šup zpátky do dýňového kočáru, který se cestou rozpadne. Holčina nešťastná musí dojít po svých, no, a ještě předstírat, že do noci uklízela . Neber to.

Princ je po zásahu růžovým bleskem oslněn a jinou krásku v širém okolí nevidí. Téměř fanaticky Popelku pronásleduje pro kraji se střevíčkem div ne v záňadří. Hýčká ho jako fetišista použité kalhotky. Princátko se nezdá. No potěšte, lítal by normální chlap po vesnici s průvodem podobným malé armádě a honil ženskou, kterou viděl jednou v životě, aby z ní učinil svou celoživotní družku? Ne. Raději by si najmul detektiva a rozfofroval vydělané prachy, pokud by rovnou na dotyčnou nehodil bobek a nešel hledat lepší, povolnější, jež by neutíkala, ale rovnou hopsla do jeho náruče. Přinejmenším.


POZÉRKA 
Také se vždycky divíte, jak dobře pohádkové postavy vypadají, aniž by pro svůj vzhled pohnuly jediným prstíkem či se zapřičinily o jeho zlepšení? Jo? Tož vítejte v klubu.
Popelka je oním příkladem svěží holčiny, jež ráno vstane a vypadá jako by právě vyšla z kadeřnictví a od kvalitního vizážisty. Každičký vlásek stojí na svém místě a účes drží tvar. Žádné roští na hlavě á la strašák z zelí. Natřepat polštářek, nadhodit úsměv, přivítat ptáčky a ejhle, radostné ráno, jak kdyby měl přijít poslední den jejího života, proto se ho Popelka snaží prožívat všemi doušky. Zde se můžete podívat, jaká je realita a pohádka.


NEŠIKA
Do půlnoci zbývají poslední minuty. Popelka se nešťastně sbírá z princovy náruče a dává se na úprk. Ach, nebýt slušnou dívkou, určitě by si na pitomý osud pár slov zanadávala. Podpatky nepodpatky, šine si to pryč ze zámku, zpět do zašmudlaného života, ačkoliv musí být pohybem v lodičkách mírně indisponovaná. Běhání na jehlách mi vždycky přišlo jako umění. Člověk je rád, že jakž takž ovládá klátivou chůzi a nešvihne sebou na zem, natož aby běhal, počkat!, utíkal! Vyvrtnutý kotník, jo to by sedělo.
Nicméně, Popelka je nadpozemská, tudíž zvládne i něco tak "složitého" jako závodní běhy ve večerních botičkách. Nemluvě o matrošu, z něhož jsou lodičky vyrobeny, moment, vykouzleny. Popelka možná zvládne sprintovat, avšak není natolik zkušená, aby botku po cestě nevytratila. Opravdu je zajímavé, že jí vyklouzla jedna a navíc stihla zachovat hledanou rovnováhu, aniž by se v lodičkách  rozplácla na schodech...


Motiv Popelčina příběhu je hojně využíván ve filmovém průmyslu a těší se velké oblibě. Námět chudé dívky využívané macechou a nevlastními sestrami, z níž se později stane krásná žena a získá lásku všemi chtěného chlapíka, patří mezi známé zpracování v různých podobách. Pojďme se na některá z nich podívat!


Popelka od Walta Disneyho
Animovaná pohádka z nejznámější produkce animovaných pohádek je typickým popelkovským příběhem bez zbytečných výmyslů.  Popelka žije s nevlastní rodinou, zastává veškeré práce v domě, načež přijde bál, závistivé sestry jí roztrhají šaty, jež Popelce pomohly předělat roztomilé myšky a modří ptáčci. Ale nevzdávejme se naděje. Kouzelná víla kmotřička při Popelce bdí a pomocí kouzel jí pomůže dostat se na ples a seznámit se s princem, do nějž se dívka zamiluje. Po ztrátě střevíčku a urputném hledání, se přece jen dvojice shledá. Popelka si může vzít prince za muže.

Zakletá Ella
Vtipné, a zároveň fantasy provedení popelčina příběhu ve svérázném a trochu moderním světě plném obrů, hnusného bonzáckého hada, falešného strýčka se zločinnými úmysly a šílené víly. 
Ella je od narození v područí kletby, jež ji nutí poslouchat všechny příkazy, jež jí kdokoli zadá. Když se její otec znovu ožení s macechou, s níž přijdou i dvě nové sestry, přichází období, kdy její prokletí vychází na povrch, čehož sestry zneužijí. Ella se rozhodne kletbu zrušit, proto se vydá hledat vílu, jež jí tento "dar" poskytla. Během cesty naráží na lidojedy, zpěvavé elfy i fešného prince, jež jí na pouti doprovází. Než se svého zakletí zbaví a překoná hranice, které ji dělí od lásky k princi, zažije spoustu dobrodružství a zklamání. Naděje zůstává poslední!


Moderní popelka
Nejkrásnější moderní příběh Popelky všech dob!
Středoškolačka Sam je v poslední ročníku školy. Jejím velkým snem je dostat se na Princeton, avšak život jí kazí macecha Fiona a ufňukané sestry. Sam však musí kromě studia pracovat, proto její život za moc nestojí. Jediným zpestřením je tajemný kluk, s nímž si už dva měsíce píše maily. Když se blíží halloweenský ples, je na něj Sam anonymním princem pozvána. Zpočátku pochybuje, ale nakonec na ples dorazí: v oslňujích šatech princezny najde svého prince. Jaké je ale překvapení, když se za krásnými psaníčky skrývá nejoblíbenější školní idol a hráč amerického fotbalu Austin Ames. Sam před půlnocí jako správná Popelka utíká, ale místo střevíčku ztrácí mobil. Austin svou Popelku hledá, avšak Sam zůstává skrytá. O její odhalení se však postarají nevlastní sestry a přítelkyně Austina, která se nehodlá smířit s odkopnutím. Nebyla by to romantická pohádka, aby se Sam splnily všechny sny o univerzitě i milovaném princi...


Moderní popelka: Byla jednou jedna píseň
V muzikálové verzi na scénu přichází Katie, jež se chce stát zpěvačkou. Jako na potvoru jí v cestě samozřejmě stojí macecha a nevlastní sestra, která si přivlastní její hlas do soutěže talentů. Katie je nucena sledovat, jak její sestra zažívá sny, po nichž sama toužila, a blaží se přítomnosti kluka, který se jí tak zatraceně líbí. Dobro ale vždycky vítězí, i v Katiině případě. Ve finálový večer, kdy se soutěžící předvedou se svým pěveckým vystoupením, přichází odhalení. Katiina sestra je potupně odhalena, čímž všichni zjistí, že neumí zpívat a celou dobu používala nahrávky Katiina zpěvu. Katie může zažít svůj sen společně s vysněným klukem...



A zase jedna Popelka 
Hrdinkou hudební verze je Mary, jež posluhuje maceše a dvěma hloupým sestrám. Touží po tom, aby se z ní stala tanečnice, proto hodlá využít příležitost, jež se jí nabízí: do města přijíždí slavný Joey Parker, jež hledá do svého klipu tanečnici. Na maškarním plese Joeyho okouzlí, avšak zmizí dřív, než stihne mladík zjistit, kdo se pod maskou skrývá. Pomocí ztracené mp3ky se jí snaží najít, avšak Maryiny sestry společně s bývalou přítelkyní Joeyho vymyslí plán, jak ty dva rozdělit. Ale nebyla by to pohádka, kdyby hrdinové nedostali šťastné konce,



Věčný příběh
Když byla Danielle malá, zemřel jí otec, čímž jí nepřímo odsoudil k nechtěnému osudu v područí zlé macechy. Léta plynula a z Danielle se spíše stávala služka svých nevlastních sester i  macechy. Dívka se ale nenechala zlomit a svůj úděl snášela, přestože se jí příčil. Jednoho dne v domění, že je to zloděj koní, trefí jablkem prince ze zámku. A tak se pomalu začne vyvíjet jejich láska. Pomocí vynalézavého Leonarda da Vinci se dostane na královský bál. Poté zlá macecha přijde se svými pletichami a odloučí prince s Danielle, ale nadlouho se jí to nepodaří a sama najde špatný konec...


Popelka 
V nejnovějším, nejpohádkovější a nekrásnějším příběhu Popelky sledujeme osudy dívky Elky, jejíž otec se znovu ožení. Elka svého otce nade vše miluje, tudíž se snaží maceše a nevlastním sestrám Anastázii a Drizele zalíbit a snaží se, aby se ve svém novém domově cítily příjemně. Brzy její otec umírá a tak je Elka nucena čelit nevděčnému a odmítavému chování nové rodiny, která ji posměšně nazývá Popelkou, dívkou věčně umouněnou od popele. Navzdory krutostem se Elka nevzdává naděje a je rozhodnuta řídit se posledním přáním své matky, aby byla vždycky odvážná a laskavá. A pak je tu pohledný mladík Kit, jehož potkala v lesích. Konečně má pocit, že potkala spřízněnou duši, avšak netuší, že je to princ ze zámku. Brzy se na ni usměje štěstí, když jsou všechny dívky z okolí pozvány na ples. Elka doufá, že se zde znovu potká s Kitem. Zlá macecha jí však roztrhá šaty a zakáže jí na ples jít. V poslední chvíli se jako zázrak objeví víla kmotřička. Elka se múže vydat na ples, aby zjistila, že muž, jež jí nedá spát, je princem. Macecha se bude snažit Elčino štěstí překazit, avšak láska a dobro zvítězí...


10 zajímavostí z pohádky Tři oříšky pro Popelku

Scénu, kdy běží princ za Popelkou ze zámku, musel Trávníček kvůli větru běžet asi 50krát.

Ve scéně, kdy princ uhodne Popelčiny hádanky, byl Vladimír Menšík namol opilý.

Sněhovou koulí do hlavy prince netrefila Popelka, ale režisér Vorlíček.

Když v Norsku jednou o Vánocích pohádku nevysílali, přišli nespokojení diváci demonstrovat pod okna televize!

Popelka kuší nesestřelila živého jestřába, ptáka měli filmaři už od podzimu v mrazáku u hajného na Šumavě.

Ve scéně, kdy Menšík řeže v sadu větve, je v záběru vidět sloup s elektrickým vedením.

Aby Sova Rozárka i za dne mrkala, musel ji režisér Vorlíček cvrnkat do zadku stéblem slámy.

Popelka a princ se ani jednou ve filmu nepolíbí, což nebývá u pohádek zvykem.

Umělý sníh při natáčení v Německu šíleně zapáchal, protože byl dovezen z rybích konzerváren.

Legendární Popelčin střevíček byl vyroben ve třech různě velkých provedeních, aby na obraze správně vynikl.



A kterou Popelku považujete za nejlepší vy?



Žádné komentáře:

Děkuji za pár písmenek!

Používá technologii služby Blogger.