Když vás snoubenec pošle k šípku...

14:59

Když vás snoubenec nechá ve štychu přímo před svatebním oltářem a nadšenými svatebčany, můžete učinit hned několik věcí. Opít se, sníst dort, odjet sama na líbánky na Barbados a zašít se na venkově s psím mazlíčkem v polorozpadlém domku. A že tím všechno skončilo? Vůbec ne! Pro Luisu je to teprve začátek!

S láskou Luisa je další kniha z edice Srdcovky, která vychází pod záštitou nakladatelství Motto. S touto řadou se setkávám poprvé, nicméně na její knihy mám už dlouho zálusk. A právě Barbara Metzger ve svém románu odhaluje příběh Luisy, podle níž je samozřejmě kniha pojmenována, a vtipně se snaží popsat klasické životní situace, které se vždycky mohou zvrtnout v něco, co jsme ani v nejmenším neočekávali. 

Není to jen kniha o zhrzené ženě, kterou její snoubenec ponížil v tak důležitý a nejkrásnější den, jakým ten svatební pro každou ženu dozajista je, ale je to i příběh o hledané nezávislosti, samostatnosti a uvědomění, že si žena může jít bez pomoci po vlastní cestičce vedoucí ke štěstí a spokojenosti.  

Luisa se už od začátku jevila jako docela sympatická a moderní žena, která má úspěšnou práci a stejně tak dokonalého přítele. Jenže brzy sama zjistila, že její život byla jen jedna velká iluze, která praskla jako nafukovací balonek. A nezbylo nic. Jen předražená květinová výzdoba, snobské svatební šaty, které stejně vybírala případná tchyně, a zmařené naděje. Luisa sebou však nenechá jen tak zametat, přestože se jí snoubenec zbavil tak zbabělým způsobem. 

Proč se ale utápět v slzách kvůli takovému křivákovi, jímž bezesporu Howard byl? Luisa se sama vydá na plánovanou svatební cestu na Barbados a poté do rybářské vesnice Paumonok Harbor, kde její rodina vlastní rozpadající se domek. Odhodlaná, rozhodná a naštvaná. S tím se tady Luisa usídlí a začne pracovat na přechodném domovu a přehodnocení svých požadavků. 

Po zklamání s Howardem se v žádném případě nechystá vázat na dalšího obejdu, který by se namanul. Jenže Dante, zámožný a mužně přitažlivý vlastník sousedního pozemku je tak zajímavý a nedá jí spát. Přestože je odhodlaná využít nově získané nezávislosti, Dante se jí do života zaplete více, než si plánovala. 

    Luisa už nepochybovala, že Alvin zvládne poupravit miniaturní červené porsche, pokud ovšem pochopí, co má na nové značky napsat. Už s tou přední měl problémy.
     „Na přední značku napište D-1-C-K.“
     „Nemělo by to být spíš D-I-C-K, jestli se jmenuje Richard?“
     „Ne, jmenuje se Howard,“ odpověděla. „To je něžné oslovení,“ dodala suše.
    Alvin měl zjevně delší vedení a nedošla mu její krutá ironie. Nápis na zadní značku už pochopil rychleji. „S láskou Luisa.“ Ona na svého proradného ženicha možná zapomene, on na ni ale rozhodně ne.

S láskou Luisa se možná jeví jako klasická romantická kniha, u níž stoprocentně víme, jaký konec nás čeká, to nelze zpochybnit, přesto v sobě ukrývá jakousi stopu, která se do vás zapíše. Smějete se společně s Luisou, když se dostává do tragikomických situací, soucítíte s ní, když smutní nad ztracenými sny, rozčilujete se s ní, když si zpupní muži nárokují jedinečnost platnosti jejich názorů, a jste spokojeni, když obracíte poslední stránku knihy a víte, že Luisin příběh dostal svého zaslouženého konce. Aspoň toho, kterého jsme svědky.

Každičkou škvírou mezi řádky na vás silně působí jiskření mezi Luisou a Dantem. Ani jeden z nich si nechce začínat novou aférku, ale přitažlivost mezi nimi je mnohem silnější, rozum prostě nemá šanci. 

Barbara Metzger dokázala čtenářům zprostředkovat lehký a svěží děj, který pohladí na duši jako jemné pírko. Nemůže jinak než zasáhnout srdce svou jemnou nevemlouvavostí a nenuceností chování hlavních hrdinů. Přestože jsem prvních pár stránek váhala nad tím, co si o knize myslet, byla jsem nakonec mile překvapena. Ať už toužíte po oddechovém čtení nebo úsměvu na tváři, S láskou Luisa splní vaše očekávání. 


Za poskytnutí e-booku k recenzi děkuji
Knihu můžete zakoupit zde.


Žádné komentáře:

Děkuji za pár písmenek!

Používá technologii služby Blogger.