Pan Darcy...?

20:51

Slavný pan Darcy z knihy Pýcha a předsudek se stal mužem snů pro nespočet žen, ať už skalními fanynkami Jane Austenové byly, nebo je pouze uchvátila známá postava pyšného a občas nepříjemného muže. Každá si v srdci hýčkáme představu "svého" pana Darcyho, pipláme si ho od základu a dáváme mu různé podoby, ale jak by se tato postava vůbec mohla rovnat realitě?

Fakt, že je Jane Austenová fenoménem, potvrzuje nejedna skutečnost. Profesorka na oxfordské univerzitě, Katherine, je odbornicí na tuto populární autorku a samozřejmě také velkou milovnicí jejích knih. S nadšením se vydávána na víkendovou konferenci věnovanou dílu Jane Austenové, kde dokonce jednu z přednášek ona sama povede. Avšak kromě svého austenovského nadšení si hýčká vášeň pro milostné romány z regentské doby od známé spisovatelky Lorny Warwickové, s níž si podnětně a přátelsky již nějaký čas dopisuje. A co je nejlepší, na konferenci se možná objeví i sama Lorna a Katherine se s ní tak může konečně seznámit tváří v tvář! Lorna se skutečně na konferenci chystá přijet, ale stojí před ní jeden velký problém, který by mohl narušit budoucí vztahy s Katherine...

Na víkendovou konferenci v malebném kraji míří i Robyn, mladá dívka, která je taktéž pohlcena kouzlem knih Jane Austenové. Těší se, že si užije pár úžasných knih a seznámí s novými lidmi naladěnými na stejnou vlnu jako je ona. Krásné vyhlídky jí tak trochu naruší současný přítel Jace. Robyn stále sbírá síly na to, aby se s ním rozešla, ale prostě to...nejde. A tak se ocitá mezi vděčností k Jaceovi, který jí kdysi pomohl, a nefunkčnost jejich vztahu. Co jí tenhle víkend asi přinese?


V rodném kraji Jane Austenové, kde není těžké podlehnout bdělému snění, se hrdinové staví před nové zkušenosti a nečekané zážitky. Tenhle víkend byl skoro jako začarovaný, jako by si sama Jane přála, aby se její knihy, hrdinové i příběhy zhmotnily a vsákly do sebe účastníky konference. A co když se poblíž potulují i páni Darcyové a hledají svou milovanou Elizabeth?


Víkend s panem Darcym je kniha, kterou můžeme zařadit mezi tvorbu pro fanynky Jane Austenové. Potýkáme se s poměrně známým trendem, který se snaží nabídnout jeden z možných pohledů či možností, jak se dnešní společnost staví k spisovatelce, která žila zhruba před dvě stě lety, a hlavně pohled na fascinaci jejími knihami. A právě tento titul od Victorie Connellyové nám nabízí nakladatelství, které stále dlí v plenkách - Sofa Books. 

Tato kniha je takovým milým doplňkem do kabelky. Nejenže upoutá roztomilou obálkou, ale je také menších rozměrů. Člověku stačí jedno mrknutí na pastelovou obálku a hned má lepší den. Samozřejmě ani obsah není k zahození. I když se nejedná o žádnou topovku, která by vám vyrvala srdce z těla, tak vás příběh neurazí. Victorie píše lehkým čtivým stylem, takže vám čtení odsýpá a netáhne se. Plusem určitě je, že se děj netočí jen kolem jedné postavy, ale v hledáčku jich máte hnedka povícero. Když jsme u těch postav, Robyn mne často vytáčela tím, jak byla nerozhodná, otálela, bála se vrhnout do něčeho nového. Třeba ten její přítel - pořád dumala nad tím, že se s ním rozejde, ale když přišlo na věc, na nic se nevzmohla. Samozřejmě těch důvodů a překážek tu bylo více, ale prostě mi tím hrála na nervy.  Jak bylo řečeno, nemůžete očekávat story, která vás bude pronásledovat i v dimenzích, o kterých nemáte ani potuchy, tudíž knihu považujte spíše za jednohubku, kterou si dáte a konec. 

Jelikož mám různé fanfikce a inspirace Jane Austenovou ráda, bylo pro mě čtení příjemným oddechem. Vrhnout se do světa jejích hrdinů, ostrovtipu odvážných dívek a mnohdy natvrdlých chlapů bylo něčím, čím nikdy nepohrdnu. 




Žádné komentáře:

Děkuji za pár písmenek!

Používá technologii služby Blogger.