Kdo skrývá pravdu?

18:26

Pravda se může někdy jevit jinak, než se nám skutečně zdá. Zvlášť, když u nikoho není jasné, že by hrál nějakou skrytou hru. Ale právě na střední škole je každý na takovou hru odborník. Intriky, lži, tajemství a oběť, jejíž smrt nikdo nečekal. Anebo ano?
Čtyřiadvacáté září na Bayviewské střední začalo stejně jako jiný běžný školní den. Na jeho konci se schází skupina studentů, která si má po škole odpykat trest za používání mobilních telefonů během vyučování, což se na místní střední škole posuzuje velmi striktně. To by samo o sobě nebylo tolik zvláštní jako spíše fakt, že ani jeden z mobilů nepatří jim.
Tyhle teenagery by člověk asi normálně neviděl pospolu, jelikož každý z nich náleží do jiného okruhu lidí. Pět lidí, pět životů. Cooper, oblíbený a sportovně založený mladík s krásnou přítelkyní, kterou mu ve škole každý závidí. Bronwyn, pro niž je studium a skvělé výsledky na prvním místě. Addy, pro niž je to nejdůlěžitější postavení ve škole a pečlivě vybraný okruh přátel. Nate, kluk, známý jako grázlík, který se neustále topí v problémech. A nakonec Simon. V podstatě takový chodící bulvár. Ví o všem, co se na místní střední škole šustne. O každé žhavé novince, s níž se nebojí podělit na aplikaci, kterou vyvinul. Jenže právě on je tím, který z těchto pěti studentů zcela nečekaně zemře. Jeho smrt ale není nešťastnou náhodou. Podezřelý je každý, poněvadž Simon o všech přeživších něco věděl. Kdo však skrýval tak děsivé tajemství, že byl ochoten zabíjet?
Kniha Jeden z nás lže skvěle ukazuje život současných středoškoláků, kterým jde většinou o tu stejnou věc - být oblíbený a úspěšný. Za tím vším se však skrývá spletitá síť pomluv, lží a podrazů. Nikdy není nic takové, jak se na první pohled zdá. A taková je i tato kniha. Každou stránkou nabýváte nějakého dojmu, který je záhy rozdupán, takže nakonec začínáte zase od nuly. V jeden moment se chytáte nitky, která vás vede k jisté domněnce, v druhou nevěřícně a lehce znepokojeně nitku pouštíte do ztracena a kroutíte hlavou nad geniální zápletkou.
Autorka nabízí pohled na příběh ze strany všech postav, čímž si můžete skládat střípky rozbitého zrcadla pěkně postupně, kousek po kousku. Zjišťujete, že každý z hrdinů má svoje lidské důvody a potřeby, proč svá tajemství skrývat. Po celou dobu čtení vám tak nad hlavou visí otazník, který nezmizí, dokud nedospějete až k překvapivému konci...

Recenzi najdete na stránkách Neoluxoru


2 komentáře:

  1. To by mohlo být zajímavé čtení. Beru odběr a těším se na Lady Jane! Když koukneš ke mě popřípadě vezmeš odběr, nebudu se zlobit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knížku opravdu doporučuji :-) Super, díky, určitě se kouknu :)

      Vymazat

Děkuji za pár písmenek!

Používá technologii služby Blogger.