Obálková vojna (1)


Páteční meme, které má kořeny na blogu Svět knih. Záměr spočívá v porovnání obálek z různých zemí světa určité knihy.
•○•○•○•○•

Pro tento pátek si vybírám:
RUDÁ JAKO RUBÍN

Rudá jako rubín patří do série Drahokamy, jež je známá v mnoha zemích. Existuje i filmové zpracování, zatím pouze prvních dvou dílů, přičemž třetí je v produkci. Z filmů jsem byla vážně v rauši, zatímco první díl naskakoval do kolonky "super", druhý byl ještě úžasnější a zážitkovější. Posledního zeleného dílu se nemohu dočkat!
A teď pojďme na  obálky!


Německo
Originální verze vzbuzuje takové ty slaďoučké pocity díky působnosti růžové barvy. V kombinaci s historickými motivy a lemováním, vzniká opravdu krásná oku příjemná podívaná. Když člověk vezme knihu do ruky, při pohledu na ni z ní sálá jakýsi skrytý zážitek.
Existuje i vydání, které má filmovou podobu. Líbí se mi kombinace barev a takový ten celkový dojem. Asi bych váhala při koupi, kterou z nich přidat do své knihovničky.

Česko
Češi zachovali původní styl a obálku převzali se vším všudy. Vcelku dobrý tah, v obálce je ten pravý romantický punc, který knize dodává přitažlivost.

Francie
Francouzi se rozhodli pro změnu, místo romanťárny nadhodili tajemnou atmosféru. Ta otevřená brána na mě působí trochu jako hřbitovní, depresivní dojem vyvolávají i  holé stromy. Snad jako by se jednalo spíš o jiný příběh. Nicméně, obálka pěkná, ale asi bych ji přiřadila k jiné knize.

Itálie
Nevím, čím jsou ty přímořské státy přitahovány. Těžko říci, zda mají stejný styl nebo smysl pro temnotu a tajemnost. Asi mají dosti perného slunce, tudíž se přiklánějí k tmavším provedením u knih.
Francie i Itálie zvolili stejnou obálku a když tak pozorněji koukám, i název je proveden téměř jednotně. Mystická dívka v temných hvozdech a červená podobna krvi. Pořád mám pocit, že se ocitám v nějaké temné fantasy.
Španělsko 
No, první obálka vypadá celkem pěkně. Připomíná mi nějakou knihu, ale ani za nic si nemohu vybavit jakou. Ta směsice klíčů ve mně vyvolává podnícené tajemno a hádanky, obzvlášť ten růžový. Kombinace barev a obrazců s písmem ladí, takže za tuto obálku dávám palec nahoru. Já osobně bych ji na Rudá jako rubín nevybrala, ale ve srovnání s druhou, jež spíš vypadá jako normální dívčí román, je o celou čáru hezčí a líbivější.



Norsko
Krvavá červená, ou jé. Rubín uprostřed sám o sobě vystihuje podstatu knihy. Londýn v pozadí je také zavádějící, a ten pták, havran?, či co za druh to má být, doplňuje temnou a záhadnou atmosféru. Norové se předvedli v dobrém světle.


Polsko
Uhm, právě jsem našla obálku, která mne zasáhla jako Amorův šíp srdce. Celé provedení je zajímavé a úchvatné. Poláci se jednou projevili jako schopní lidé. Ouvej, to světlé tónování vypadá božsky, ačkoliv má k původní podobě daleko. Ale za tuto obálku určitě ANO!

Švédsko
Na seznam si můžeme přidat další ornamenty se známou krásnou růžovou, které mají detailní propracování. S černou vytváří půvabný kontrast, jež lahodí zvídavým očím. V některých momentech mi připomíná nějaký královský dokument či vzorování. Ouvej, hezké, hezké.

Bulharsko
Jeden z dalších favoritů pochází z dílny Bulharů. Tato obálka je jedna z nejpovedenějších a nejhezčích. Stejná dívka je později i na americké, avšak pozadí se krapet liší. Dvojitý pohled na dvě různé doby, žlutá představuje minulost a modrá současný moderní Londýn, poskytuje onen pocit cestování v mezičase. Krása!


Velká Británie
Prvně se mi nedařilo obálku z Anglie a spol. najít. A ejhle, problém nebyl v samotném hledání, ale v tom, že si drazí Angličané dost přeonačili název. Anglicky to zní dobře, ne že ne, jen nemusí později dojít spojitost mezi knihami. Ale zpět k jádru věci, obálce. Máme tu dvě téměř totožné, avšak jedna je kreslená, animovaná nebo jak to chcete nazvat. Ač může chvílemi působit spíše jako komix, líbí se mi více, než obálka napravo. Je taková milá a zajímavá. Nejvíc asi žeru ten pláštík, téměř stejný je i ve filmu. 


USA
A hups přes velkou vodnatou díru do jiné dimenze jménem Amerika. Jiný svět, jiná úroveň. O obálkách nemluvě. Konečně jsem narazila na něco, co mne skutečně okouzlilo a uchvátilo. Na první obálce bych snad nenašla jediný kaz, ani chybu. Dívku v žůžo šatech (i když ne přímo vhodných pro časy minulé) doplňuje pozadí Londýna, který působí tak magicky a zároveň vzdáleně. Zatímco druhá kniha od samých základů proložena minulostí, je pravým opakem. Sálá z ní doba před dvěma sty lety, příběhy, které psala minulost. Americké obálky jsou vážně krásné!


Čína 
Gejša, Číňané a tak kolem, jak to souvisí s cestováním v čase, Gideonem a Gwen? Jedoduše, Rudá jako rubín prorazila i do Asie, respektive do Číny a ostatních "čongských zemích", jak říkám. 
Jde vidět, že se Číňané drželi svých domorodých kořenů, tudíž obálka ve všech aspektech napodobuje jejich zemi. Ač původní námět vůbec nevystihuje, a leckterý by došel k tomu dojmu, že se jedná o nějakou příručku pro gejšu či něco v tom smyslu, přesto považuji tuto obálku za velmi zajímavou a hezkou.
Japonsko
S Japonskem si pokaždé spojím anime seriály a manga komixy, a možná i něco dalšího, o tom se však raději nebudu šířit...Ačkoliv Japonci nevypadají, že by je zajímala evropská romantika a fantasy (to ani Čína ne), přesto Rudá u nich letí stejně jako v jiných koutech Evropy. 
Zde vidíme, že co se týká barvy i motivů, zůstalo vše u originálu. Dá se říci, že je obálka hodně podobná,  téměř totožná, přestože má svůj typický japonský vzhled. Hlavní dvojice vypadá roztomile a výstižně Gwen a Gideona, jen se šikmými očky.


Vietnam
Na řadě je další asijská knižní obálko-tvorba. I zde se najdou prvky historické, jež vystihují momenty z knihy, hodiny pro změnu předestírají čas a cestování v něm. To vše podtrženo narůžovělou barvou. No jo, vážně je roztomilá.


Indonésie
A máme tu poslední zprávu z Asie, z jižní části přímo z Indonésie. Setkáváme se s obálkou, která je vzhledem úzce spjata s americkou. Obě budí zdání nevyzpytatelné historie - ozdobné lemování, dívka v šatech...a blyštivý rubín! Americká je taková více decentnější, oproti výrazné indonéské červeni, tudíž se mi i více líbí. Což však neznamená, že by tato byla k zahození. 




•○•○•○•○•

Podle počtu obálek, a to, prosím, určitě nebudou všechny, lze usuzovat, že Kertin Gier dokázala napsat natolik poutavou sérii, že se o ni zájem přesouvá i za hranice Evropy. Každá země má na knihu Rudá jako rubín jiný názor a pohled, tudíž si vytváří obálky podle svého uvážení. Každá z nich je svým způsobem pěkná, ale některé vyčuhují jako rubín mezi obyčejnými šedými kameny...
A nakonec menší podívaná na filmové hrdiny...Na obrázku je použitý podobný motiv jako  u Bulharů. Z poloviny je Gwen a Gideon v současnosti, a z druhé se mění do historických šatů i Londýna...



Žádné komentáře:

Děkuji za pár písmenek!

Používá technologii služby Blogger.