Mochi, japonské sladkosti

12:00

Japonská kultura je mnohem odlišnější než ta evropská - a je to znát ve všech jejích odvětvích. A zejména v jídle jsou Japonci jedineční. Pojďte se podívat, jak chutnají úžasné koláčky mochi v různých podobách!


Koláčky mochi zabírají první místo v japonských cukrovinkách. Tyto rýžové koláčky se tradičně pojí s náboženskými obřady a především s oslavami Nového roku. A právě při této příležitosti se naskýtá možnost vidět v ulicích měst právě jejich přípravu. Japonci vám mohou nabídnout spoustu zajímavých pokrmů, ale mezi sladkostmi jsou prostě tyto  koláčky nejlepší. 

A co si vlastně pod takovým názvem mochi představit? Tyto koláčky existují v několika podobách. Nejčastěji je uvidíte jako malé rýžové knedlíčky napíchnuté na špejli, tzv. dango, také ve tvaru malých kostiček, rokumu, v japonské verzi makronek daifuku, a nakonec jako nerikiri, které připomínají malé sošky.

Foodblogerka Mathilda Motte přichází s knihou plnou sladkých receptů, které dávají koláčkům mochi nové chutě. Sama říká, že  jejich příprava není vůbec složitá, i když si to každý myslí. Při cestě do Japonska načerpala novou inspiraci a ráda by se podělila se svými zkušenostmi a nápady.

Co musím jako první na knize zdůraznit, je krásné grafické zpracování. Samotné recepty jsou dokreslovány malými malůvkami, která navádí, jak při přípravě postupovat, a samozřejmě nechybí ani fotografie hotového koláčku. Vše je většinou laděno do krásných pastelových barev, které vzbuzují pravou japonskou náladu. 

Recepty opravdu nejsou tak složité, jak Mathilda píše. Vyzkoušela jsem jich hned několik a zdárně jsem se dobrala cíle. Nicméně po estetické stránce mé výtvory nebyly tak pěkné jako na ilustrativní fotografii. Ale nevadí, nevzdávám se a příště se třeba pochlubím už reprezentativnějšími pokusy. 

Tahle sladká knížečka by ve vaší sbírce opravdu chybět neměla. Koláčky mochi ozvláštní vaši kuchyni a určitě jimi upoutáte případné návštěvy. Jestliže rádi zkoušíte netradiční pokrmy, o to víc vám knihu doporučuji! Tady se nemusíte bát otevřít dveře vaší kreativitě!


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství 

Výsledek obrázku pro anag

Knihu můžete zakoupit zde






Žádné komentáře:

Děkuji za pár písmenek!

Používá technologii služby Blogger.