RC: Královnina šavle



•○•○•○•○•

Autor: Dorota Masłowska
Původní název: Paw królowej
Počet stran: 142
Žánr: světová próza
Rok vydání v ČR: 2008
Nakladatelství: FRA

"Anotace"
Druhá bichle Masłowský jmenuje se Královnina šavle, i když bůhví, co tim chtěl básník říct, ty jeden zevle. Nejde tu o žádný kecičky od strejčka Jedličky, ale o absurdní parodii médií a dneška. Mc Doris v ní na kole značky Kolbe putuje a celej tenhle systém, intouše a jiný lůzry fakuje. Nebudem tu ale kecat, plkat a dál to rozvíjet, tohleto je hip-hop, Mc Doris a varšavskej svět. 


Dorota Masłowska
Dorota Masłowska, polská spisovatelka a novinářka, se proslavila svým debutem Červená a bílá. V Polsku se kniha stala kontroverzní, zejména kvůli svému vulgárnímu jazyku a cynismu, avšak mnoha intelektuály je vyzdvihovaná jako avantgardní. Kniha se stala nejprodávanější na polském trhu a vyhrála několik literárních cen. Byla přeložena do mnoha jazyků a též zfilmována. Její druhý román Královnina šavle byl oceněn NIKE, nejprestižnější polskou literární cenou. Nyní žije Masłowska ve Varšavě, spolupracuje s několika časopisy, například Przekrój nebo Wysokie Obcasy.


Dojmy a připomínky
Královnina šavle - co tím chtěl autor vlastně vyjádřit? Těžko posoudit, ale s opravdovou naostřenou šavlí nemá název nic společného. Jedná se o libovou parodii médií a současnosti, která od čtenářů žádá speciální přístup. Kniha paroduje sama sebe, člověk netuší, zda se chytat za hlavu a valit oči nad všemi těmi přisprostlými větičkami nebo rovnou zaklapnout knihu. Číst nebo nečíst? Celou dobu se rozhodujete mezi dvěma možnostmi a stejně se nedoberete výsledku. V konečném rozpoložení těch necelých sto padesát stran dočtete až do konce. Po zaklapnutí knihy stále netušíte, co ve vás knížka vyvolává za dojmy, ale je vám jasné, že na takovou knižní jízdu jen tak nezapomenete.

"Hej, lidi, tak hejbněte kostrou, poslyšte storku vostrou vo tom, jak hořelo v botě, a poslyšte vo holce, co byla jako čuba a měla prasečí ksicht, k tomu dvě šikmý voči, každý z jinýho světa, a hubu plnou zubů, každej se jinak smál, žíla lila na čele, nerovnost vočních spár a Pánbůh nás chraň, nikdo s ní nechtěl nic mít, nikdo ji nechtěl znát, žádnej chlap s ní nechtěl spát, protože snad každej, kdo se na ní podíval, svět se mu v tu chvíli pořád už jen zlej zdál, a katolickej Bůh USA je pastorem, ve 20.10 výherním Lotem, poloslepym žonglérem, rokenrolovym hochštaplérem, teleshoppingovým hypnotizérem, co přitáhne holku a nejdřív místo svině z voslav na hrabáku narafičí tě žlutýmu veksláku, co prodá ti hraběnku - Nastěnku jako tvojí suprextratvounovousuprroštěnku."


Tato vyčerpávající věta je samotným úvodem do knihy. I nezasvěcený čtenář musí dojít k názoru, že je to fakt odvaz. Ulítlé, šílené a naprosto nekonvenční. Masłowska si nebere servítky a ukazuje knižní jazyk hejsků, až člověk přemýšlí, kde k takovým slovům a obratům přišla. Někde jsem četla, že polský jazyk se zděšeně obrací v hrobě. Vida, podařilo se jí vyvolat ve všech generacích explozi zděšení, pozdvižení, a zároveň některým hrála na pozitivní myšlenkové struny.

"Nechuť čtenářova z písně nepochopení nezbytná není: vše způsobeno jesti úrovní písně literárně mírně podprůměrné. Onen slabý text byl naším záměrem, aby snesitelná nelehkost jeho čtení nebyla komplexů původem, jež ne z mentální újmy inteligence vynikají, leč z podprůměrnosti zřejmé a struktury nesrozumitelné. Tato píseň vznikla z fondů Evropské unie. Klade si z cíl hlupáků ve společnosti naší integrace a rozmnožení."

Když se Královnina šavle objevila jako novinka, kritici i čtenáři čekali vytříbený a promyšlený román, ale tou knihou Masłowska Polsko naprosto odrovnala. Ani se nedivím. Nic podobného se mi před oči nedostalo, nejspíše už ani nedostane.  Autorka neuvěřitelné kombinuje několik žánrů dohromady a ukazuje, čím ohromit svět, aniž by napsala super poutavou fantasy jako je Harry Potter.

Rýmované věty při čtení styl zlehčovaly a ještě více dodávaly punc frivolnosti a vulgarity.Kompozice slov a celkově vět dává dohromady šachovnici, která má ukázat určitý podmět. Hraje si s písmeny, která stojí na ironickém a občas brutálním podkladu. Kouzlo této knihy spočívá v tom, jakým pohledem na kouknete - ten ve vás zůstane.

Hodnocení
První dojem - co to, proboha, je? Jo, zpočátku jsem netušila, co si o knize myslet a jak se k ní stavět. Člověk neměl tušení, zda je to jen vtip nebo vážně čte "normální" knížku, která dostala mnohá ocenění a ocitá se v rukou tisíce lidí různě po světě. Realita? Přesné pojmenování, ačkoliv neuvěřitelné.  Na druhou stranu je zajímavé, že autorka Královninu šavli napsala ve 23 letech, což je vzhledem ke slovům a názorům v knize neurčitě povznášející a překvapující. Možná lze dojít k jinému názoru, ale stvořit celý obsah této knihy také potřebuje kus talentu, bez něhož by nevznikla ani řádka, ani slovo. S hodnocením si nejsem tak úplně jista, ale ty tři hvězdy, co dávám, postačí. Stále zpracovávám dojmy, a nejen je... K obyčejnému čtení bych knihu asi nedoporučila, ale pokud chcete zažít jiný level, prosím, Královnina šavle na vás čeká!

3/5


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství 
.






Žádné komentáře:

Děkuji za pár písmenek!

Používá technologii služby Blogger.