Tak trochu opuštěná

21:44


Myslíte si, že být ve čtyřiceti znovu single je super? Že se tak můžete věnovat tomu, čemu jste vždy chtěli? Omyl. Klára vám ukáže, jaké to je po nocích o samotě popíjet víno od Vietnamců.


Říká se, že v životě zažijete několik zlomových situací. A Klára Vašková právě prožila jednu z nich. Po letech skončí její manželství a ona se najednou ocitne sama na životní křižovatce. Co dělat? Třeba si koupit to úžasné kolo s košíčkem, abyste zjistili, že váš záměr ukázat se svému ex v zamlženém růžovém světle a pohodit vlasy ve větru je naprosto mimo a zjevem připomínáte spíš splavenou hrošici těžce supící už v půli kopce. 

Klára zjišťuje, že některé věci se po čtyřicítce dost mění. K horšímu. Paření, kocovina, i randění. A hlavně, že ledacos by ve svých letech dělat neměla, poněvadž by na ni bylo pohlíženo dosti přezíravě. Jenže není to právě ono - sejít z vyznačené cesty? 

Dovádění v křoví? Hotovo. Být příšernou matkou? Splněno, a ne jednou. Opakovat stejnou chybu? Odškrtnuto. Nosit červenou rtěnku, která vám dělá žluté zuby a vrásky kolem úst? Splněno. Poslat někoho do určitých míst? Se zadostiučiněním provedeno. A třeba takhle projásat celou noc a potom jít na rozhovor se známou youtuberkou v naprosto zbídačeném stavu je něco, co vám ve sbírce zážitků taky nesmí chybět. 

Najít normálního použitelného chlapa je skoro jako boj o přežití. Neumíte to ve dvaceti, natož ve čtyřiceti. A taky… jak definovat normálního chlapa? Klára prožívá několikero vztahů-nevztahů, které většinou skončí tak vtipně ironicky, až se máte chuť hystericky smát. Především randění přes sociální sítě v sobě skrývá netušená vyústění, ale i nechtěné komplikace.

Jestli očekáváte romantiku s epickou láskou a sladkobolným koncem, tak rychle zařaďte zpátečku.Vlastně vás čeká něco víc. Nejedná se o typickou kýčovitou slaďárnu, je to kniha o tápání, přirozené touze najít lásku i o tom, že nemusíte být ve všem dokonalá a řídit svůj život na jedničku. Není nouze o vtipná setkání, nečekané zážitky, zklamání i snahu být šťastná a dát svému život smysl. Třeba už jen tím nepřijít na školní sraz v pocintaném oblečení.

Upřímně? Kláře vůbec nezávidím. Pohybuje se v tom známém koloběhu vztahů, ze kterého nemůže vypadnout, ať se snaží jakkoliv. Vždycky, když se objeví něco nadějného a živelného, jiskřička brzy pohasne. Žádný výbuch euforie a vnitřního naplnění se nekoná. Přestože zažívá spoustu nepříjemných chvilek, nemáte potřebu ji sáhodlouze litovat. I když to nemusí být úplně zjevné, pere se s tím docela statečně.

Svěží, lehká, šimravě vtipná kniha, která na vás zapůsobí svou bezprostředností a ukáže, že i ze zdárně depresivní situace se dá vyjít s pozitivním nadhledem. Autorka využívá nenucený styl a vytváří ve vás pocit, že jste se ocitli přímo v centru dění Klářina života. Pokud se chcete ponořit do příběhu ženy, která sdílí stejné problémy jako vy, knihu si přečtěte. Protože já říkám ano.


RECENZI TAKÉ NAJDETE V MAGAZÍNU PAGE



Žádné komentáře:

Děkuji za pár písmenek!

Používá technologii služby Blogger.