Moderní poezie Květy slunce

16:11



Po úspěšné sbírce Mléko a med přichází Rupi Kaur s další sbírkou moderní poezie s poetickým názvem Květy slunce. 


Rupi Kaur svými básněmi vyjadřuje úskalí, prožitky a problémy, se kterými se ve svém životě setkala. Rozvíjí zde témata jako je samozřejmě láska, ale také mluví o traumatických událostech, o úctě k vlastním kořenům, ztrátách, migraci nebo náboženství.

Vadnutí. Odumírání. Klíčení. Růst. Rozkvět. 🌿 Tak se nazývá pět částí, do kterých je kniha rozčleněna. Vlastně tak trochu podkreslují samotný život a jeho koloběh. Vyvíjí se, jdou podle určitých etap, a každý čtenář si tak najde své. 
včely si přiletěly pro med
květy se před nimi
s chichotáním
obnažily
slunce se usmálo
Tahle moderní básnická sbírka si obstojně po překladu zanechala svoji jedinečnou poetiku - působivě zahraje na city, bolestně ukáže realitu. 🌻 Autorka dokázala, že se ve své tvorbě posunula o příčku výš, jelikož jsou její slova vyzrálejší a myšlenky mnohem hlubší a uvědomělejší. Ve srovnání s předchozí sbírkou Mléko a med je tahle nepochybně lepší a zajímavější. 

Samotný dojem a význam básní dokreslují autorčiny ilustrace, které ač jsem minimalistické a nenáročné, skvěle pomáhají slova na papíře probouzet k životu. Hned máte pocit, že se mezi básněmi skrývá živý člověk, do jehož života jste vtaženi. 

Moderní poezie nás v poslední době doslova zahltila. Rupi Kaur patří mezi první autory, kteří mě k ní zavedli, a musím říci, že se hned zařadila k těm nadějným, které si stojí za to přečíst. 

Sice ne každá báseň na mě citově zapůsobila tak, jak by měla, přesto jsem v nich našla velkou dávku vnitřních citových bojů, otevřených vyznání autorky a hlavně pravdivé skutečnosti, které je třeba si přiznat. 

Za knihu děkuji
Výsledek obrázku pro knihy dobrovský
Zakoupit ji můžete zde.






Žádné komentáře:

Děkuji za pár písmenek!

Používá technologii služby Blogger.