Květnové ohlédnutí



Tak, je za námi další měsíc, podle mého ten nejlepší. Ačkoliv mám ráda léto nade vše, jaro, květen především, je pro mě živoucí a krásnější. Celá příroda se probouzí a rozkvétá, jako by se otevírala cesta k novému životu. Květiny rozevírají svá poupata, pupeny pučí, všude kolem sebe vidíte nadějnou zelenou barvu, která podvědomě probouzí klid, ale i sílu...

Ale dost rozjímání! Obsahem dnešního článku nemá být přírodní líčení, ale přečtené knihy, samozřejmě. Květen byl poměrně volnější, hlavně kvůli maturitám ve škole, což tedy poskytovalo více volného času -  a k čemu jiném, než ke čtení! Bohužel to má svá pro i proti. Sic jsem se věnovala čtení, ke svému nevyslovenému štěstí, ale zase jsem zazdila veškerou přípravu do školy. I když se v podstatě nezkoušelo, návrat do zajetých kolejí byl dosti tvrdým pádem. Ale což, konec roku je na dohled, takže nač to přehnaně hrotit. Těch deset krásných přečtených knih je pro mě velkou radostí, která přebije všechno!

•○•○•○•○•
Láska podle Shakespeara:
Daniel & Aubrey

Moderní variace na shakesperovskou tématiku - no může být něco úžasnějšího? I když kniha zrovna všechny čtenáře nepohltila do těch nejhlubších hlubin, pro mne byla kniha naprosto úžasným příběhem, který má svoje osobní kouzlo a krásu. Vztah mezi Danielem a Aubrey se postupně vyvíjel, a stále se vyvíjet bude i v dalších dílech, jako by do sebe zapadaly díly skládačky a na konci celé série vám daly jasný obraz citů mezi dvěma lidmi... Láska podle Shakespeara pro mě byla zásadním bodem měsíce května, opravdu se nemohu dočkat pokračování!



Prozřetelnost

A zase další andělé, jejich nepřátelé a nemožná láska, která překračuje hranice mezi dvěma světy. Na Prozřetelnost jsem se fakticky těšila, protože na těch sexy andělech prostě něco je. Bez debat. Ale... I když je kniha poměrně poutavá a čtivá, místy jsem se docela nudila. Nacházela jsem i dost velkou podobnost ze Zavrženým. Už jen ta jména - Nina Greyová = Nora Greyová. Ale nemluvím jen o jménech. Smrt otce hned na začátku knihy, sexy klučina s andělským původem... Jednoznačně tam ta inspirace opravdu je, to mi nikdo nevymluví. Prozřetelnost však nebyla nijak strašnou knihou, přestože mám několik výhrad.

Omyl

Návrh byl dokonalý, ale Omyl? Ten byl úžasný! Nemluvě o krásných a pikantních obálkách, mohla bych na ně koukat celý den. Jejej. S hokejem jsem nikdy nebyla velká kámoška, ale po téhle sérii, kde máte barák plný sexy hokejistů, přece jen trochu poznamená jsem. Vida, jaký vliv knihy mohou mít... Logan je typickým vysokoškolákem, ze kterého oblíbenost a smyslnost přímo čiší. Hokejová hvězda univerzitního týmu, vypracovaná postava a kdo ví, co ještě - prostě neberte to. Pak mu do života vlítne holka, která překope jeho názory a pěkně se mu zakousne do kůže, načež neví, co má dělat... Pro někoho možná neoriginální téma, ale pro mě top zážitek!



Božský milenec

Božský bastard nasadil celé sérii vysokou laťku, také je mým nejoblíbenějším ze všech dílů. Po do morku kostí úchylném Bennetovi přišla dost velká změna. Hlavní svalouš Niall působil dost upjatě - a hlavně - neměl zkušenosti, ani nekonečné zástupy žen za svým pozadím. Nebudu zapírat, dominantní typy, co ví, za čím jdou, u mě vedou na plné čáře. U Nialla tohle fakt chybělo, ze začátku mi to docela vadilo, ale postupem času přišlo smíření. Božský milenec je dobře napsaná knížka, i když ne stoprocentně podle mého gusta, přesto jsem ráda za její přečtení.

Všude kolem černý les

První, co chci pochválit, je dobře propracovaná obálka. Černé pozadí s výrazným názvem hraje na smysly a podvědomě vás nutí na ni koukat. Také dosti vystihuje podstatu příběhu. Děsivá a tajemná atmosféra, která brzy vyvrcholí v něco mnohem strašnějšího. Zajímavý námět i dobré zpracování - vlastně nemám, co vytknout. Sic knihu nepovažuji za vrchol všeho, je výhodnou investicí.




Děsu plný dům

Děsu plný dům je hororová kniha především pro děti školního věku. Normálně bych nic podobného nečetla, ale občas musí přijít menší změna v zajetých kolejí. Pokud mne paměť neklame, trvalo mi tak půl hodiny dostat ze z první strany na poslední. Písmena jsou poměrně velká a téměř každou stránku doplňují tématické obrázky, takže spojíte četbu s návštěvou umělecké galerie... Snad nebudu vypadat jako poseroutka, když přiznám, že číst o Krvavé Mary večer, bojím se podívat do zrcadla... No jejda.

Nevydařená pomsta

Minulý týden jsem u sebe zaznamenala abstinenční náznaky. Ani nepamatuji, kdy jsem naposledy četla historické romanťárny, proto jsem najednou dostala velkou chuť na anglickou smetánku a mocné a prachaté šlechtice, kteří prostě rozhodnout, a tak se stane. Volba padla ne dvě knihy, prvně se podíváme na zoubek Nevydařené pomstě. Ačkoliv jsem ji četla již před nějakým tím rokem, menší opáčko neuškodilo. I teď se ukázalo, že se jedná o super četbu. Pokud člověk hledá odpočinek a pobavení, stačí se obrátit tímhle směrem.


Králova milenka

Druhým opáčkem v rámci historické romantiky byla Králova milenka, jedna z mých nejoblíbenější knih. Od té doby, co ji znám, žeru jméno hlavního hrdiny - Brodick. Co na něm vidím? Těžko říct. Ta atmosféra Skotska, jednoty, když jde do tuhého, síly a přátelství na mě zapůsobila velmi intenzivně, tak i samotné jméno. Ani nevím, jak popsat svoje pocity ohledně této knížky, ale prostě - žeru ji!

Nikola Šuhaj loupežník

Nene, nejedná se o mou vlastní volbu. Jak možná někoho napadlo po přečetní názvu knihy, Šuhaj se v mém seznamu ocitl  kvůli maturitní četbě. Jelikož jsem knížku musela zpracovat ve formě prezentace do školy, nakonec jsem si řekla, že když už s ní trávím čas, šoupnu ji i do svého seznamu četby k maturitě. No nic, Olbracht nepatří zrovna mezi autory, které bych dobrovolně vyhledala, na to snad nemám ani čas, napříč tomu však jeho kniha rozšířila řadu mých přečtených knih. Začátek trochu připomíná fantasmagorii, nicméně pro svou dobu to bylo kvalitní dílko, které asi nedokážu ocenit natolik, jak si zaslouží. Snad časem... 


Pirátova zajatkyně

Tak. A máme tu poslední titul z květnového shrnutí. Pirátovu zajatkyni. V příběhu také zavítáme trochu do historie a hlavně se podíváme mezi piráty. Super námět, ne? Bavila jsem se, občas zanadávala, podívala se za starým známým, také pirátem, a alespoň zabila odpoledne, které padla na čtení. Nic světoborného, ale pro mou duši uklidňující balzám.

•○•○•○•○•
Takže kratší shrnutí deseti knih máme za sebou. Možná mezi nimi najdete něco, co jste také četli. Určitě budu ráda za váš názor. Mějte se, a zase u dalšího shrnutí - červnového. 

10 komentářů:

  1. Já jsem z tvého seznamu četla jen Lásku podle Shakespeara, kterou považuji za příjemnou oddechovku. Ale nalákala jsi mě na Návrh a Omyl. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to je super! Láska podle Shakespeara je opravdu taková milá knížečka, u které se dá lehce odpočinout.. :-) Návrh a Omyl - stokrát říkám ano! Nemůžeš v nich hledat nic převratného, ale úplně mě tyhle knížky dostaly... :-)

      Vymazat
  2. Moc pěkné shrnutí a krásné skóre :) Všude kolem černý les mě hodně láká, určitě si knihu pořídím :)
    Krásný den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :-) Všude kolem černý les si určitě přečti, je to zajímavá kniha :-)

      Vymazat
  3. Nejvíc mě láká Všude kolem černý les. Jinak- pěkné skóre :-)
    Www.siraelxy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě neprohloubíš, když si knížku přečteš... Má dost zajímavý námět :-) Děkuji! :-)

      Vymazat
  4. Krásné shrnutí! :)
    Prozřetelnost na mě společně s druhým dílem čeká doma, tak jsem zvědavá co na knihy řeknu, protože sérii Zavržený naprosto miluji :3
    Všude kolem černý les jsem také četla a mě sedl jako ušitý :)
    Přeji příjemné čtení i v dalším měsíci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :-) Brzy se chystám na druhý díl Prozřetelnosti, takže jsem taky zvědavá, jaký budu mít názor. První díl byl pěkný, ale Zavržený je o dost lepší... :3 Super, to jsem ráda, že se ti taky Všude kolem černý les líbil :-)
      I tobě přeji pěkné počtení - hlavně se super knihami! :-)

      Vymazat
  5. No páni, deset knih, to je nádhera! :) Sama se chystám na Všude kolem černý les, ale třeba se časem dostanu i k dalším titulům, které zmiňuješ. Přeji, ať není v červnu moc školních starostí a ať jde čtení stále tak pěkně od ruky :) Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za milý komentík! :-) Jsem zvědavá, jak se ti bude Všude kolem černý les líbit... :-) Teď budou snad volnější týdny, příští týden jedeme na cyklisťák, takže se známky už v podstatě uzavírají... Ještě, že bude konečně léto, vážně nemám myšlenky na školu... :D :D Taky se měj krásně! :-)

      Vymazat

Děkuji za pár písmenek!

Používá technologii služby Blogger.