Recenze | Děsu plný dům



Osmiletý Liam Finn na vlastní kůži zjišťuje, že život může být mnohem krutější a děsivější, než si myslel. Smrt matky byla jednou ránou, přestěhování druhou. Co se však skrývá za děsivými zvuky, které slýchává za zdmi starého domu?

Dětská mysl si dokáže realitu utvářet podle sebe, zlé vzpomínky zatlačuje do pozadí a nechává prostor těm dobrým, jako by se snažila uzavřít před bolestí a nepochopením. Malý Liam si však tísnivou situaci uvědomuje až příliš, což se neslučuje s jeho věkem. Nesnaží se schovávat za svou dětskou nevinnosti, plně si uvědomuje, čím si jeho rodina prochází. Liam při každé vzpomínce na zemřelou matku cítí bodavou bolest u srdce, která mu nedává spát. I jeho otec se po smrti manželky uzavřel do sebe, vyrovnává se s tragickými okolnostmi života po svém. Náhle se rozhodne pro zásadní změnu: přestěhuje se se svými dětmi, aby mohli společně začít znovu bez vazeb na minulost a konečně uzavřeli jednu nešťastnou kapitolu života. Nadějné představy mají však i svou temnou stránku.

Finnovi najdou nové útočiště v rozpadajícím se domě, který po letech neobydlení volá po renovaci. Temný dům však v Liamovi nevzbuzuje důvěru, natož touhu po jeho zútulnění. Hned po příjezdu zahlédne záhadné světélko v jednom z horních oken. Sám sebe přesvědčuje, že se mu pouze něco zdálo, že má přebujelou fantazii, ale děsivá atmosféra vládnoucí v barabizně, jak domovu říká jeho sestra Kelly, v něm vzbuzuje pocit, že se zde děje něco zlého. O tom se také Liam záhy přesvědčí. Noc co noc slýchá hrůzu nahánějící praskání a vrčení, dům ožívá a ukazuje svou strašlivou tvář, potemnělými chodbami se nese smrtelný šepot a žádá ho, aby odešel… Jednoho dne Liamova sestra společně s kamarádkou vyvolají Krvavou Mary, která v jejich domě opravdu kdysi žila. Jenže Krvavá Mary hledá novou oběť a nehodlá se jen tak vzdát, či se vrátit zpět do hlubin světa mrtvých.... 

Děsu plný dům je poměrně krátká kniha určená především pro dětské čtenáře školního věku. Hlavní klučičí hrdina Liam v sobě skrývá dětský strach, ale i soucit s osamělým tátou, kterému nechce přidělávat starosti s nočními děsivými zážitky. Kterékoliv jiné dítě by s křikem a pláčem utíkalo pod peřinu rodičů, avšak Liam, usínající s úzkostí a husí kůží na těle, statečně čelí snahám Krvavé Mary.

Pochmurně záhadnou náladu příběhu autor skvěle vykresluje trefnými citoslovci, jednoduchým vyprávěním a to vše doplňuje vizuálně poutavé grafické zpracování. Z děsivé atmosféry starého domu jde silně cítit hororový podtext, nutí vás se předem děsit a netrpělivě očekávat vývoj situace. Děsu plný dům ve vás vzbudí posvátnou bázeň, která vám v nočních hodinách nedá spát. Vaše smysly přesáhnou stoprocentní výkonnost, oči budou obezřetně kontrolovat každé zrcadlo či temný kout, zda-li se tam kradmě neplíží Krvavá Mary a nebrousí si svoje drápy...


Recenzi najdete na stránkách Neoluxoru



Žádné komentáře:

Děkuji za pár písmenek!

Používá technologii služby Blogger.