Recenze | Amatér



V jeden, ničím se neodlišující, den si myslíte, že život nemůže být hezčí, že nic dalšího ke štěstí nepotřebujete, náhle se však veškeré vaše dosavadní plány a sny roztříští na malé kousíčky. Jako střípky se ztratí v nenávratnu, rozbité a ztracené. Nezbude po nich žádná stopa, téměř ani připomínka. Co však se životem, který najednou postrádá jakýkoliv smysl?

"Amatér je ten, kdo si myslí, že když už se něco dělá, má se to dělat nepořádně."
harlie Heller, devětadvacetiletý muž, pracuje jako kryptograf pro Ústředí zpravodajské služby, kde zastává jen nepatrnou roli, malou kapku, která se zcela nepovšimnuta ztrácí v hustém dešti. Naproti tomu svoji práci miluje, luštění šifer je pro něj živoucí náplní, a přestože jeho život není naprosto dokonalý, který taky bezchybný a úžasný je, ke spokojenosti a alespoň malé špetce štěstí mu nic nechybí. Co víc si přát? Téměř před rokem potkal skvělou ženu, která se má co nevidět stát jeho manželkou, životní družkou v dobrém i ve zlém! Před ním se pozvolna rýsuje příjemná vyhlídka do budoucna, což je Charliemu brzy dost šokujícím způsobem vyvráceno.

Charlieho snoubenka, Sarah, je nečekaně zabita teroristy. Poklidný život se rozplyne v zármutku, jeho život se zhroutí do posledního opěrného bodu, který mu pomáhal přežít. Smrtí Sarah se mu otevírá i jiný pohled na jejich vztah. Najednou zjišťuje, že o ní spoustu věcí nevěděl. Na lítost je však pozdě.

Setkání s otcem Sarah mu ale do žil vlije novou dávku pocitů. Stanoví si nový cíl, který je odhodlán splnit, i kdyby musel překonat tucet nesnází a překážek. Chce se pomstít. A je ochoten obětovat vše, ať se děje, co se děje. Snad by tak mohl najít klid v duši.

Charlieova cesta za pomstou vede až do Československa, kam vrazi Sarah směřují. To by samo o sobě mělo být velkým plusem pro nás české čtenáře, co může být také poutavější, než prostředí, které čtenář důvěrně zná, jenže tady narážíme na bod mrazu. Během čtení jsem měla dojem, že autor o naší drahé zemi spíše jen něco málo zaslechl a po podrobnostech se příliš nepídil. Těžko soudit, zda o České Republice vážně nemá realistické představy, či popustil uzdu fantazii a trochu nám pozměnil geografii... 

Co se nepochybně knize nedá upřít, ani vytknout, je stálé napětí, které z příběhu silně cítíte. Skáčete z jedné akce do druhé, nikdy není jasné, jaká strana je ta dobrá, a která ta zlá. Příběh má silné jádro, od kterého se postupně vyvíjí okolní části. Hlavní hrdina Charlie je sympatický chlapík, svou touhou po pomstě utvrzuje domnění, jaký člověk ve skrytu duše opravdu je. Není dokonalý, ani nejedná vždy správně, ale projevuje se jako lidská bytost, která dokáže cítit.

Amatér splňuje atributy, jimiž by měla kniha oplývat. Je čtivá a fantasticky napínavá, nevědomky vás vtáhne mezi písmenka, aniž byste tušili, jak se to vůbec mohlo stát. Již od začátku jsem se na knihu těšila, a nutno říci, že jsem neprohloubila! 


4/5
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství 

Knihu můžete zakoupit zde.

Žádné komentáře:

Děkuji za pár písmenek!

Používá technologii služby Blogger.