Obálková vojna (2)


Páteční meme, které má kořeny na blogu Svět knih. Záměr spočívá v porovnání obálek z různých zemí světa určité knihy.
•○•○•○•○•

Pro tento pátek si vybírám:
ELIXÍR

Elixír jsem zatím neměla tu možnost přečíst. Bohužel. Anotace mne upoutala ihned při čtení a obálka je třešničkou na dortu. Doufám, že se ke knize, co nejdříve dostanu, do té doby se pokochejme rozdílnými obálky, které se země světavybraly...



Česko
Nejkrásnější a nejlíbeznější obálka ze všech! Zaujala mne na první pohled a mám takový dojem, že bych knihu přečetla, i kdyby byla strašná. Úvodka vytvořila svoje vlastní kouzlo a poutavá chtivé oko. 



Amerika
Americké obálky jsem našla jako jediné po dvou různých kusech. První nejvíce stylem připomíná českou a celkově se mi líbí více. Zatímco druhá, jednodušší a nepříliš složitě propracovaná, také pěkná, ale díky české verzi mi spíše na city hraje obálka vlevo se škraboškou.
Polsko
Mám takový dojem, že jsem již podobnou obálku někde zahlédla, avšak nemohu si vzpomenout kde a kdy to bylo. Nevím, co přesně mi směsice obrázků připomíná, ale mám takový dojem, že nějakou fantasy knížku. Trošku jako kniha o nějaké staré škole s nadpřirozenými bytostmi. Ty roztomilé růžičky (pokud dobře vidím??) se s černým podkladem skvěle doplňují, sem tam něco bílého a tradá!, máme celkem zajímavou obálku. Ačkoliv, Elixír si zaslouží asi jiné tématické zaměří, co se obálky týče.



Velká Británie
Asi není potřeba se šířit o názorech, poněvadž se jedná o kopii polské obálky (nebo obráceně, těžko říci, kdo ji měl první).  Ale musím říci, že se mi možná líbí o chlup víc, v pozadí je větší množství ornamentů, i nápis je pozměněn. A září z ní razantnější jas a je mnohem komplikovanější.


Francie
K francouzské nemám dohromady, co dodat. Téměř vůbec se neliší od dvou předchozích, anglické a polské. Názor bych podala ve stejném znění jako u těchto dvou.

Austrálie
Pokračuje série obálek s poupátky rudých růží na černém podkladu. Jak jsem říkala, pěkná kombinace, avšak už mi z těch všech dvouvaječných dvojčat přechází oči horem dolem. Nevím, zda se těm několika zemím obálka líbí a změnili styl růží a rozmístění, aby nekopčili již existují, či nemají vlastní nápad a hodili na úvod, co se namanulo.

Brazílie
Z této obálky mám na jednu stranu andělský pocit, na druhou jakýkoli fantasy. Nemohu se rozmyslet, co ve mne vyvolává. Určitě musím zdůraznit, že dívčina má pěkně namalovaná modrá očka (jestli upravená či vlastní, to je už sporné, poněvadž je ta modrá je dosti výrazná). Nevím, nevím... možná bych ji jako obálku Elixíru vybrala, ovšem pokud by nebyl zbytí a jiná se nenamanula...



Chorvatsko 
Chorvatům také nemohu přijít na vkus. Obálka mne nijak zvlášť nezaujala, nejspíše ani kdyby byla na jiné knížce. Podobné covery na mne působí poněkud depresivně a tak trochu vzbuzují pesimistické myšlenky.



Maďarsko 
U této obálky nemám téměř, co říci. K dané knize je to velká šlápota mimo vyznačenou cestu. Za jiných okolností bych ji v potaz brala, avšak k Elixíru se hodí stejně jako slepice mezi krokodýli...



Španělsko
Jůů, stejně jako česká se stala mou oblíbenkyní ve vedoucí pozici. Škraboška dává pocit, že jsme se ocitli na na nějakém vážně fantastickém maškarní, kde nikdo netuší, co za člověka se za maskou skrývá. Za tuto obálku dávám dvakrát palec nahoru. Bezpochyby je zajímavá a má v sobě tajemnou jiskru.



Itálie
Immortal. Ke stylu obálky dost výstižný název.Mrtvolná ženská vypadá jako by právě vyskočila z hrobu a ještě nestačila na sluníčku nasát do tváří potřebnou barvu. Tak trochu připomíná předešlé tři obálky s červenými kvítky, opomineme - li tu téměř průsvitnou ženštinu. Nemohu se rozmyslet, zda se mi provedení líbí, spíš tak částečně, na Elixír bych ji nejspíše nepoužila...


Portugalsko
A hopla, navštívili jsme 15., 16. století, alespoň mám ten pocit. Ne že by obálka zcela připomínala historii, ale tím provedení ve mne vzbuzuje zdání minulých časů. Můj názor je částečně souhlasí s tím u italské. Je to něco mezi ano a ne. Půl na půl. 







A co vy? Znáte knihu Elixír, a která obálka nejvíce lahodí vašemu vkusu?



Žádné komentáře:

Děkuji za pár písmenek!

Používá technologii služby Blogger.