Detektivní legenda ožívá...

22:36


Benjamin Black se svou novou knihou Černooká blondýna zavítal na území kvalitních detektivek, kde znovu k životu probouzí známého soukromého detektiva Philipa Marlowa, pojem, který je všeobecně znám a také oceňován. Jeho slávu v předchozích třinácti dílech rozehrál jeho stvořitel Raymond Chandler, čímž se zasloužil o zrození světové špice.

„Bylo jedno z těch úterních letních odpolední, kdy si začínáte říkat, jestli se Země nepřestala otáčet. Telefon na stole vypadal jako někdo, kdo ví, že jej sledujete. Doprava plynula dole v ulicích a bylo tam také pár chodců, mužů v kloboucích, kteří jen tak postávali.“

Ocitáme se na počátku 50. let, Phil Marlowe žije ve své samotě, která začíná být poměrně rutinní, a ani pracovní příležitosti se nehrnou, tak jak by si představoval.  Jeho neklid však naruší nová klientka: černooká blondýna, krásná a zajímavá žena z bohaté rodiny, jež pro něj má zcela důležitý úkol. Tím má být pátrání po ztraceném milenci, Petersonovi. Jenže tu nastává menší zádrhel - její milenec má býti údajně po smrti, přesto dáma tvrdí, že její bývalý stále vitálně žije!

Marlowe pátrání naplno rozjíždí, v čemž také hraje roli fakt, že se do neznámé blondýny pořádně zakouká. Tím si však zavaří na nemalé problémy, po kterých opravdu neprahl. Kromě jiného také zjišťuje, že za zmizením Petersona stojí více, než se zdálo. Brzy do případu pořádně zabředne, poněvadž na povrch vyplouvají poněkud znepokojivé informace.


Black bravurně rozplétá, ale i znovu splétá tenké nitky záhadného případu, kdy čtenář netuší, co bude následovat. Proplétá jasné indicie s neznámými stopami, které mnohdy vedou kroky jiným směrem, než je skutečné řešení. Knize nechybí dobrodružné akce, kdy jde Marlowe přímo přes mrtvoly, přesto stále zaujímá roli sympatického hrdiny, a tak zůstane po celou dobu čtení v okruhu vašeho zájmu. Nový Marlowe je neskutečně okouzlující, charismatický, ale i trochu zahalený temnotou.

Černooká blondýna je dílem, které vládne unikátním slovem a uhrančivostí spádu děje. Inteligentní a dobře promyšlené situace čtenáři dodávají pocit, jako by se ocitl v samotném středu dění. Přestože spousta částí prochází mimo vaši bystrou mysl, cítíte se součásti pátrací akce. Černookou blondýnu si zkrátka vychutnáte již od prvních stran jako lahodné sousto rozplývající se na jazyku.


Hodnocení: 85 %

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Moba.
Knihu můžete zakoupit zde.

2 komentáře:

  1. Ja jsem o P.M. nikdy necetla a pak jsem si přečetla prave Blondynku a byla jsem nadsena. Libilo se mi ze se autor snazil ukázat i chlapovu citlivejsi stranku coz se milovnikum predeslych dílů vubec nelibilo 😂
    Katy

    OdpovědětVymazat

Děkuji za pár písmenek!

Používá technologii služby Blogger.