Za tajemnou Paní mlh

12:57


Tajemný a magický Wales, země draka, v sobě od pradávna kříží mýty, legendy a tradice místních obyvatel s nevěřícností příchozích Angličanů, kteří měli málokdy pochopení pro podstatu této země. Ale postupem času, kdy mizely stopy po mohutných dechberoucích hradech a po druidech a bardech, i mnoho Velšanů začalo považovat jakoukoli zmínku nebo náznak něčeho nevysvětlitelného za šílenství.


Catrin Priceová takovým pozůstatkem dávno zapomenutých magických sil je. Patří to vlastně k jejímu dědictví, protože ona sama je potomkem kněžky Morgany. Ženy z jejich rodu byly vždycky považovány za zvláštní, lidé se jich mnohdy obávali. Ne nadarmo jí říkají Paní mlh, stejně tak předtím říkali i její babičce. Catrin ale není žádnou šílenou ženštinou, která by po nocích vzývala zemské živly. Když ale jednou objeví deník, v němž se píše o tajemném kalichu, jenž její rodině náleží, všechno začne dávat smysl. Smysl tomu, proč se stala vdovou krátce po svatebních obřadu. Proto se rozhodne druidský kalich vypátrat. Ona té kletbě sužující její rod totiž věří!


Před staletími kněžka Morgana určila dědictví, které se v jejich rodu předávalo po ženské linii. Každá dcera Morganina rodu se musela o svatebním dni napít z tajemného kalichu. Pokud tak neučiní, její manžel do tří let zemře. Jejich synové budou neplodní a další dcery budou prokleté jako ona, dokud se z poháru znovu nenapijí...
Evan Newcome před lety opustil Wales, jelikož se mu naskytla příležitost studovat na univerzitě. Teď se vrací domů, aby vypátral záhadnou Paní mlh, která může mít něco společného s vraždou jeho nejlepšího přítele. Ten jí totiž měl podle dopisu prodat jakýsi starobylý kalich...

Sabrina Jeffries je právem pokládaná za královnu historických romancí. Tentokrát zvolila příběh na pozadí krásně se zelenajících waleských kopců odehrávající se počátkem 19. století. Četla jsem od ní snad všechny knihy. Nicméně ve srovnání s knihou Ve vichru bych řekla, že ostatní tituly oplývaly její pověstnou jiskrou, ta mi tady totiž místy chyběla. Styl psaní si stále uchovává svěží a záživný, nicméně průběh děje a jeho uchopení mne nezasáhl jako u jiných titulů. 

Tím ale nechci říci, že by mne kniha nebavila. Právě její lehkost a nenucenost, jimiž byl příběh podán, vytvářely kulisu rozehrávajícímu se vztahu mezi Catrin a Evanem. Bylo skvělé sledovat, kterak na jedné straně stojí nesmělá dívka, která přitom dokáže být kurážná a bez problému sama vede panství, přestože místní obyvatelé na ji koukají s despektem, a na druhé Evan, který se vlastní pílí a díky podpoře rodiny Vaughanů (známe z předchozího dílu V bouři) dokázal vypracovat ze syna rolníka na uznávaného učence. 

Jiskření mezi hlavními hrdiny bylo patrné již od prvního setkání. Každý z nich hrál za účelem odhalení pravdy hru, která mezi ně stavěla překážky. Vzájemné city jim ale pomohly překonat vzniklé propasti a dovedly k odhalení, co nebo kdo se za vším skrýval.

Ve vichru je kniha s velmi krásnou obálkou. Skvěle dokresluje námět příběhu, spojuje v sobě  totiž tajemnost a ducha Walesu. Pro podzimní sychravé dny se může stát skvělým společníkem. Pojďte se tedy ponořit do země opředené legendami, do země, kde se láska rodí stejně jako nádherná příroda spoutaná keltskými tradicemi. 



Poku i vy toužíte ponořit se do příběhu o pradávném magickém kalichu, knihu si můžete zakoupit na e-shopu , který mi recenzním výtiskem zprostředkoval vstup do romantického Walesu.
Odkaz najdete ZDE.


Žádné komentáře:

Děkuji za pár písmenek!

Používá technologii služby Blogger.