Nalehko cestou necestou

18:35














Jak šílené se může stát setkání dvou lidí, kteří na sebe narazí na internetové seznamce? A co teprve, když se rozhodnou procestovat svět bez zbytečností, a v podstatě i bez oblečení a základních věcí potřebných k životu? O tom vypráví kniha Nalehko...


Příběh je vyprávěn očima mladé samotářské Clary, kterou ovlivnila výchova evangelických rodičů. Už jistou dobu trpěla životními krizemi, které měly hluboké existenciální jádro. Všemi přístupnými možnostmi pátrala po tom, jak se z nepříjemných stavu dostat zpět na radostnou cestu provázenou světlem a optimismem, avšak její snahy se stále někde zadrhávaly na půli úzké stezky. 

Jednou se však na internetu seznámí s nekonvenčním Jeffem - a to teprve začne její život nabírat zběsilých otáček. Jeff pracuje jako profesor, který má oblibu v prapodivných projektech. Během několika týdnů, co si vyměňovali e-maily, se blíže poznali, a ačkoliv jsou naprostými protiklady, našly společnou řeč. Následovala první schůzka a po ní další, což nakonec vedlo také k jednomu bláznivému nápadu. A Clara na něj kupodivu přistoupila, i přes svoji rezervovanost. A tak mají najednou v ruce letenku, žádná zavazadla, jen pár drobností, a jediné co je čeká, je putování osmi zeměmi po celém světě. 

Kniha na první pohled působí jako nenáročný příběh o cestování a lásce. Avšak pod obálkou se skrývá bláznivý, nekonzervativní a svým zvláštním způsobem zajímavý příběh. Clara intuitivně líčí, co přecházelo celému tomuhle putování, ať už podává svůj náhled na setkání s Jeffem, které překopalo celý její život, či jak vůbec k onomu cestování svolila. Clařino vyprávění doprovází spoustu přemýšlivých a hloubavých pasáží, které snadno sklouzávají k filozofování. Těchto částí se v knize neobjevuje pomálu, čtenář musí zvolit pomalejší tempo četby kvůli porozumění, i já jsem si některé věty musela číst víckrát, abych vstřebala neustálý proud Clařiných přemítavých myšlenek. Určitě by nebylo na škodu zmírnit dávku hloubání. Často se zabývala spíše sama sebou, vlastním nitrem, než dobrodružstvími, které cestování s Jeffem nepochybně přinášelo. 

Naskýtalo se tolik možností rozvinout popis zemí, jimiž s Jeffem  prosvištěli. V tomto ohledu autorka co na obsahu ubrala, a tak čtenáře mírně připravila o to, co nejspíše očekával, a zase se vrátila na linii emocionálních stavů. Nicméně autorka umí opravdu dobře ztvárnit lidské pocity, místy ve vtipném duchu, Ale zůstává skutečnost, že kniha dokázala působit jako by jste se ocitali na sezení s psychologem, místo úžasného putování různými státy. 

Ačkoliv kniha v sobě skrývá různé rozpory, je v podstatě originální i poutavá. Nepřevypráví žádná známá klišé, ani trapné motivy bez duše a určitého kouzla. Vše podtrhuje trefná obálka, která je velice vyvedená a předestírá pocit, který by ve vás kniha měla při prvním pohledu vyvolat. K románu je zapotřebí přistupovat s poněkud jinými očekáváními než u jiných knih, ale zklamání určitě nehrozí. 


Hodnocení: 85%

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Metafora.
Knihu můžete zakoupit zde.

Žádné komentáře:

Děkuji za pár písmenek!

Používá technologii služby Blogger.