Recenze | Běsnící světlo

15:24



Dostat se až na dno může být lehčí než se zdá. V jeden den je všechno růžové a krásné, ale najednou se přelomí větvička, která udržuje rovnováhu, a celý život se obrátí vzhůru nohama. Není to otázka volby, ani smůly, prostě to nečekaně přijde. Jako ničová povodeň, která smete všechno, co se jí postaví do cesty. Jak dlouho však lze něco takového podstupovat, vydržet to a nezhroutit se?

Lucille byla ještě donedávna normální holkou, středoškolačkou, která si žije v podstatě bez zbytečných starostí. I když nepatřila mezi ty holky, co musí být za každou cenu středem pozornosti, svůj život až na pár much brala pozitivně. Vždyť měla úžasnou a dlouholetou kamarádku Eden, s níž mohla probírat a provádět cokoliv. 

Po neblahých událostech týkajících se jejího otce jí v patách začaly našlapovat stíny, mračna se jí stahovala nad hlavou a hrozila průtrží. Máma Lucille nebyla schopná unést nápor tísnivé situace, jež zkomplikovala život celé rodině, proto odjela na několika týdenní dovolenou s cílem najít ztracenou duševní rovnováhu. Lucille doufala, že bude všechno zase v pořadku...

Lucille má před sebou maturitní ročník, tudíž ji čeká spoustu starostí a rozhodnutí. A těch starostí se najednou navalí až moc. Když se její máma stále nevrací, i když školní rok začal, dojde jí krutá pravda: máma se nevrátí. Určitě ne v nejbližší době. Co si má ale sotva osmnáctiletá holka počít ve světě, kde není nic zadarmo a každý čin má svou dohru? 

A tak Lucille nezbývá nic jiného, než se postarat o mladší sestru Wren, která brzy pochopí, jak se věci mají. Za každou cenu musí utajit fakt, že žijí na vlastní pěst, protože by úřady tuhle situaci nenechaly jen tak být. Před sousedy a okolím hraje Lucille hru, tvrdí, že si jejich máma dovolenou o kousek protáhla a co nevidět se vrátí. V soukromí je však zoufalá a nejistá. Aby zaplatila účty a jiné výdaje, musí si najít práci, nemluvě o tom, jak těžké je zastávat roli náhradního rodiče Wren. Nebýt ochotné pomoci kamarádky Eden, nejspíš by se Lucille zhroutila hned na začátku. Jenže jedna komplikace nestačí, zamiluje se do Edenina bratra Digbyho, který je však zadaný... Co na Lucille ještě čeká? Začne vůbec někdy svítat na dobré staré časy? Nakonec, ne všechno je tak zlé, jak se zdá a lidská dobrota stále někde dřímá...

Popravdě jsem se do knihy nemohla zpočátku tím pravým způsobem začíst. Časový sled poskakoval poměrně rychle a též mi přišlo, že se pořádně nic zajímavého neděje. Ale to trvalo jen několik prvních stran. Jakmile se mi podařilo dostat do Lucillina příběhu, hltala jsem každou stranu jako bych měla vypustit duši. Za každou cenu mne zajímalo, co se zase vyvrbí či pokazí. Spousta situací mě překvapila - a to milým způsobem. Jistá vuýstění jsem opravdu nečekala!

Velké plus dávám povedené obálce, která je neskutečně krásná a především k příběhu přesně lne! Představuje plovoucí myšlenky, které se hemží v mysli a ztraceně bloudí, aby našly svoje místo. Celkové zpracování knihy vyhovuje požadavkům a působí sympatickým dojmem. Určitě se jedná o velice povedenou publikaci, která zaujímá čestné místo v mé poličce!


Hodnocení: 89 %

Knihu zakoupíte zde.
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství

2 komentáře:

Děkuji za pár písmenek!

Používá technologii služby Blogger.