Recenze | Všude kolem černý les


Autoři: Ruth Ware
Žánr: thriller
Počet stran: 352
Rok vydání v ČR: 2016
Nakladatelství: Leda

•○•○•○•○

Každá správná nevěsta potřebuje pořádnou rozlučku se svobodou, dámskou jízdu, které velí alkohol, zábava a příjemná společnost. Ale co když se pod rouškou nezávaznosti, rozjařenosti a přátelské atmosféry, které se od takové oslavy očekávají, skrývá něco děsivého? Něco, co se postupně přibližuje, formuje do reálné podoby a hrozí, že se váš život ocitá doslova na vlásku, kterému stačí jen kousíček do přetrhnutí...

Šestadvacetileté Lenora veškerý čas věnuje psaní detektivek, jež jsou mezi čtenáři poměrně úspěšné. V podstatě se ukrývá před životem, před společností. Notebook a slova, které jí létají z mysli jsou pro ni jistým štítem, který před sebe postavila, aby se vyhnula opravdovému světu. Tak trochu utíká před obyčejnými starostmi, ale i radostmi, bez nichž však život upadá do nudných vyježděných kolejí. V jistém smyslu je se svým způsobem žití spokojená, ale ani to jí nezaručí štěstí.

Bezpečně střeženou Lenořinu ulitu naruší nečekaný email, který jí pořádně zamotá hlavu, z myšlenek se stane jeden velký guláš. Ocitá se na prahu mezi minulostí, odkud se na ni sápou démoni nehezkých vzpomínek, a realitou, v níž by se měla posunout dál vstříc novým příležitostem, odpuštění a ulehčení ztrápené duši. Deset let se snažila uniknout, zmizet před zklamáním, které zažila, ale překvapující email všechny snahy zadupe do země. Jako by nikdy neexistovaly. 

Oním přelomem v Lenořině životě je pozvání na rozlučkovou párty kdysi nejlepší kamarádky Clare - desetileté vzpomínky, kterou po celou dobu neviděla, ale nechala ji daleko za sebou. Po dlouhém váhání se však Lenora rozhodne jet, přestože má mnoho pádných argumentů pozvání nepřijmout a prostě zůstat tam, kde je jí nejlépe. 

Jenže je něco jiného strašidelné příběhy popisující vraždy psát, a něco jiného se ocitnout přímo ve středu krvavé lázně, do níž se Lenora postupně potápí. Skleněný dům, v němž má víkendová rozlučka probíhat stojí ve středu temného a hustého lese, vznáší se kolem něj aura neurčité hrozby, která se smrtelně přibližuje... Najednou ale Lenora probouzí v nemocnici. Co má znamenat policie v jejím pokoji, o jaké vraždě to mluví, a co se jí vlastně stalo? Jenže co objeví, až si vzpomene...?



Všude kolem černý les - naprosto strhující a napínavý příběh, který rozvibroval moje prsty, rozbušil mi srdce při odhalování tajemství a málem mne dostal do hrobu. No vážně, v jednu chvíli jsme měla pocit, že z přehršle napětí utrpím infarkt a doplním seznam obětí osudové rozlučky. 

Z knihy doslova dýchá vražedná atmosféra, mrazivě se vám zakousává do kůže. Obálka neméně doplňuje pocit děsivého strachu a prostředí temného lesa, který je vynikajícím místem na krvavé hrátky, jedna mrtvola tam, druhá sem. Barvami tak trochu evokuje psychický nátlak, cítíte tíseň a smrtelný chlad. Živěji na mne snad za poslední dobu nic natolik nezapůsobilo. 

Do poslední stránečky jsem zadržovala dech, protože potřebný kyslík se mi opravdu dostával jen v malých dávkách. Nehledě na fakt, že jsem v podstatě samým vypětím zapomínala čerpat zásoby z ovzduší. Příběh byl tak sugestivní až téměř reálný, občas jsem měla dojem jako bych se já sama ocitla v centru dění, tudíž mi nezbývá nic jiného, než knihu přidat na seznam TOP titulů.


5/5


Knihu zakoupíte zde.
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství

4 komentáře:

  1. Knížka mě hodně zaujala už když jsem na ni viděla upoutávky, po Tvé recenzi si ji ale chci přečíst ještě víc :) Moc díky za doporučení!

    OdpovědětVymazat
  2. Jé, to jsem ráda, že tě moje recenze navnadila! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Díky tvé recenzi jsme si knihu právě objednali :) Parádně nás nalákala

    OdpovědětVymazat

Děkuji za pár písmenek!

Používá technologii služby Blogger.