Recenze | Pozoruhodná dobrodružství slečny Alethey Darcyové


Autor: Elizabeth Astonová
Žánr: historický/romantický román
Počet stran: 384
Rok vydání v ČR: 2016
Nakladatelství: Leda

•○•○•○•○•

Napadlo vás někdy, jak se dál odvíjel život Elizabeth a pana Darcyho ze slavné knihy Pýcha a předsudek? Díky Elizabeth Astonové se můžete podívat na osudy další generace Darcyů s dobrodružnými, děsivými i romantickými zápletkami...

Mladické představy se málokdy slučují se znepokojující realitou, což pocítí i nejmladší dcera Darcyových, nekonvenční Alethea. Ještě do nedávna věřila, že stráví zbytek života vedle Penrose, mladíka, do nějž byla zamilovaná, ale po jeho náhlém sňatku s jinou dívkou se její sny roztříštily jako křehké sklo. Pod vlivem okolností se zcela nepromyšleně provdala za Norrise Napiera, okouzlujícího muže, s nímž si poměrně rozuměla. Nerozvážný sňatek se však projevil jako jedna velká šlápota do lepkavého bláta. Z příjemného společníka se stal tyran a násilník, v jehož područí Alethea ztratila jakékoli pravomoci. Aletheina divoká povaha byla potlačena, skákala, jak pískal manžel, aniž by měla šanci rozhodovat se sama za sebe, svobodně bez zásahů manžela. 

Jednoho dne si Alethea řekne dost. Odmítá snášet násilnické projevy svého manžela i jeho dominantní chování. Ačkoliv je to skandální, v mužském převleku a v doprovodu prostořeké služebné uteče ze svého "vězení", aby se potácela přes půlku Evropy až do Benátek za svou starší sestrou Camillou, která ji bezesporu pochopí a nabídce jí pomocnou ruku. Se svými problémy se snažila obeznámit i zbylé sestry, ty však považují Aletheiny řeči za lživé výmysly, nevěří, že by tak dokonalý džentlmen Nappier byl schopen ubližovat vlastní ženě. Camilla je chápající a nikdy by Aletheu neodmítla. 

Stejnou cestu absolvuje i Titus Manningtree, bývalý voják. Na počátku napoleonských válek jeho otec zakoupil vzácného Tiziana, nicméně ve válečných letech se kamsi ztratil. Titus si zadal jako cíl vypátrat ho a navrátit zpátky do vlastnictví rodiny. Už jen kvůli tomu, že na něj má zálusk neoblíbený král.

Při prvním setkání s Aletheou v Paříži ho její mužský převlek neošálí, později v ní dokonce pozná dceru pana Darcyho, což si však nechává pro sebe. Považuje za velkou nerozvážnost dívčino rozhodnutí cestovat po kontinentu pouze v doprovodu stejně bezbranné ženy, natož utéci od manžela! Jenže Evropa není zas tak velká, Nappier se jednou objeví a bude požadovat návrat zaběhlé ženušky. Titus je však muž činu a ženě v nesnázích neodmítne pomoci, i kdyby musel čelit hněvu rozzuřeného chotě...


Různých variací na knihy Jane Austenové se za poslední roky objevuje stále více. I Elizabeth Astonová se rozhodla navázat na jednu z knih, Pýcha a předsudek,  a vytvořila imaginární potomstvo Darcyových. Docela pana Darcyho lituji, z pěti dcer se povedly dvě a ty zbylé mi nebyly úplně po chuti, ačkoliv se v knize často neobjevovaly. Alethea, přestože teprve osmnáctiletá, působila občas jako žena, která má za sebou léta nešťastného manželství, zatímco v jiných situacích se přímo úměrně projevoval její nízký věk. Jako by spojovala dvě různé osobnosti. Jedna duše stále toužila vrátit se do bezstarostných dívčích let, a druhá si přála být nezávislá na manželovi, ani jiném muži. Těžká duševní rozepře.

Bod dávám Aletheině komorné Figginsové, či co to plnila za pozici, která svými průpovídkami zpestřovala napjaté momenty. Člověk by neřekl, jak může být služka tak akční a ochotná dostat svoji paní ze spárů běsnícího manžela. Dobrá to žena. Občas jsem si říkala, že by měla z knihy vyskočit a trochu nám tu zatočit se společností.

Dobrodružná cesta přes Francii a Alpy až do Benátek, městě na vodě, se projevila jako dobrá volba, nebo spíše jako dobrý námět, mám-li být přesnější. Již podle anotace jsem byla navnaděná, a jak jsem předpokládala, zklamání nepřišlo. Napětí se objevovalo už od prvních stránek, kdy Alethea lezla oknem a rychle si to šinula za průliv. Jediné, co mne občas odrazovalo, byly chvíle, kdy se hrdinové pořád vraceli do minulosti. Raději bych věnovala pozornost současným problémům. I samotná romantická linka se v průběhu knihy moc nerýsovala, nejvíce se udělo na posledních deseti stranách, kdy Titus po "austenovsku" vyznal Alethee lásku. Pokud bych však měla shrnout celkový dojem z knihy, je více než uspokojující! 

5/5


Knihu zakoupíte zde.
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství



6 komentářů:

  1. Knihu mám na poličce, ale pořád přemýšlím, jestli se radši nemám prvně pustit do Pýcha a předsudek, protože jsem to ještě nečetla... ano jsem docela mimo :-D
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abych se přiznala, tak jsem také Pýchu a předsudek nečetla. Kdysi jsem ji načla, ale pak odložila a dočista na ni zapomněla. Ale filmové zpracování jsem viděla snad stokrát. :D V podstatě je jedno, kterou knihu přečteš jako první, v příběhu Alethey se spíše objevují úplně jiné postavy... Takže mimo nejsi, v pohodě. :D Díky! :)

      Vymazat
  2. Děkuji Ti za krásnou recenzi, která mě utvrdila v tom, že tuhle knihu si prostě musím přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  3. Chystám se na ní hned jako další v pořadí a neskutečně se těším! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to musím tvoje těšení podpořit! Suprově jsem si početla, takže doufám, že i tobě se kniha bude líbit! :)

      Vymazat

Děkuji za pár písmenek!

Používá technologii služby Blogger.