21. června 2019

Tak trochu opuštěná



Myslíte si, že být ve čtyřiceti znovu single je super? Že se tak můžete věnovat tomu, čemu jste vždy chtěli? Omyl. Klára vám ukáže, jaké to je po nocích o samotě popíjet víno od Vietnamců.


Říká se, že v životě zažijete několik zlomových situací. A Klára Vašková právě prožila jednu z nich. Po letech skončí její manželství a ona se najednou ocitne sama na životní křižovatce. Co dělat? Třeba si koupit to úžasné kolo s košíčkem, abyste zjistili, že váš záměr ukázat se svému ex v zamlženém růžovém světle a pohodit vlasy ve větru je naprosto mimo a zjevem připomínáte spíš splavenou hrošici těžce supící už v půli kopce. 

Klára zjišťuje, že některé věci se po čtyřicítce dost mění. K horšímu. Paření, kocovina, i randění. A hlavně, že ledacos by ve svých letech dělat neměla, poněvadž by na ni bylo pohlíženo dosti přezíravě. Jenže není to právě ono - sejít z vyznačené cesty? 

Dovádění v křoví? Hotovo. Být příšernou matkou? Splněno, a ne jednou. Opakovat stejnou chybu? Odškrtnuto. Nosit červenou rtěnku, která vám dělá žluté zuby a vrásky kolem úst? Splněno. Poslat někoho do určitých míst? Se zadostiučiněním provedeno. A třeba takhle projásat celou noc a potom jít na rozhovor se známou youtuberkou v naprosto zbídačeném stavu je něco, co vám ve sbírce zážitků taky nesmí chybět. 

Najít normálního použitelného chlapa je skoro jako boj o přežití. Neumíte to ve dvaceti, natož ve čtyřiceti. A taky… jak definovat normálního chlapa? Klára prožívá několikero vztahů-nevztahů, které většinou skončí tak vtipně ironicky, až se máte chuť hystericky smát. Především randění přes sociální sítě v sobě skrývá netušená vyústění, ale i nechtěné komplikace.

Jestli očekáváte romantiku s epickou láskou a sladkobolným koncem, tak rychle zařaďte zpátečku.Vlastně vás čeká něco víc. Nejedná se o typickou kýčovitou slaďárnu, je to kniha o tápání, přirozené touze najít lásku i o tom, že nemusíte být ve všem dokonalá a řídit svůj život na jedničku. Není nouze o vtipná setkání, nečekané zážitky, zklamání i snahu být šťastná a dát svému život smysl. Třeba už jen tím nepřijít na školní sraz v pocintaném oblečení.

Upřímně? Kláře vůbec nezávidím. Pohybuje se v tom známém koloběhu vztahů, ze kterého nemůže vypadnout, ať se snaží jakkoliv. Vždycky, když se objeví něco nadějného a živelného, jiskřička brzy pohasne. Žádný výbuch euforie a vnitřního naplnění se nekoná. Přestože zažívá spoustu nepříjemných chvilek, nemáte potřebu ji sáhodlouze litovat. I když to nemusí být úplně zjevné, pere se s tím docela statečně.

Svěží, lehká, šimravě vtipná kniha, která na vás zapůsobí svou bezprostředností a ukáže, že i ze zdárně depresivní situace se dá vyjít s pozitivním nadhledem. Autorka využívá nenucený styl a vytváří ve vás pocit, že jste se ocitli přímo v centru dění Klářina života. Pokud se chcete ponořit do příběhu ženy, která sdílí stejné problémy jako vy, knihu si přečtěte. Protože já říkám ano.


RECENZI TAKÉ NAJDETE V MAGAZÍNU PAGE



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za pár písmenek!