10. prosince 2016

Každé přání má svou cenu




Ani pět století zdaleka nestačí k tomu, aby svět opomněl dávné činy, které zapříčinily pád království. Lidmi opovrhována džinka však v sobě nese vlastní pravdu...
V daleké zemi Parthenie mezi lidmi žijí džinové, kteří mají tu moc plnit jim nejtajnější tužby. Avšak každé pronesené přání má svou protihodnotu a cenu, která musí být oplacena. O tom by mohla vyprávět Zahra, jedna z nejmocnější džinek v zemi, vězněná už pět set let v kouzelné lampě, v níž byla zatracená a odvržená vládcem džinů Narduchou. Zradila důvěru, přinesla zkázu mocnému království a odvážně královně Rošaně, jež k ní cítila přátelství. Tak alespoň praví pověst. Co když je ale pravda skrytá hluboko v písku v ruinách kdysi krásného a opěvovaného města?

Zahra brzy dostane příležitost opustit své vězení, odhozenou lampu v troskách města. Šepot záhadného prstenu k ní zavede mladíka Alladina, který se potlouká životem a ledabyle riskuje svůj krk krádežemi. Když však objeví Zahřinu lampu, rozpoutá tím události, které zamotají džinským i lidským světem. Dostane se až na hranice zakázaného přání, které nesmí vyslovit, ale co když ho k tomu vedou city?

Jessice Khoury nepochybně nelze odepřít uznání mistrovství, s nímž se jí povedlo Zakázané přání přivést k životu. Její čtivý styl psaní čtenáři zprostředkovává tajemný, napínavý i romantický příběh, který dokáže zapůsobit hluboce v lidském nitru. Každá kapitola lehounce odkrývá nejasné a zamlčené skutečnosti, a přestože lze místy předvídat, co za vším stojí, je zaručen přísun stálého překvapení, napětí i vzrušení.

Hlavní hrdinové, Zahra a Alladin, byli sympatičtí především tím, že nebyli prezentováni pouze jako kladné postavy, kterým bylo určeno šlapat po vyznačené cestičce opěvovaného zachránce. Nesou v sobě určitý typ zla i dobra. Jessica se nesnažila ani z jednoho učinit vzor všech ctností, ukazovala jejich lidské vlastnosti, ne vždy se slučující s morálními hodnota. Zahra toužila získat svobodu a byla ochotná k tomu zneužít Alladina, který na tom na druhou stranu nebyl o mnoho lépe. Lstí a podvodem chtěl dosáhnout své pomsty, nehledě na vlastní život. 

Kombinace džinské tématiky a objevivší se lásky, jíž v cestě stojí pevně dané zákony džinů i lidské přesvědčení, pomohla otevřít brány do kouzelného světa, v němž se čtenář s radostí ztratí v kouřovém mraku skrývajícím úžasný příběh. V knize se dozajista shlédne každý, kdo je naladěn v podobném duchu či ho toto téma zajímá, především však členky něžného pohlaví.

Hodnocení: 96%


Děkuji Neoluxoru za poskytnutí elektronického recenzního výtisku.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za pár písmenek!