Březnové ohlédnutí



Taky vám přijde, že ten čas letí tak rychle? Já osobně cítím jakýsi časový deficit, který se den ode dne zvětšuje. Nejironičtější je, že můj program není vůbec nijak zvlášť přecpaný, v podstatě hlavní roli má škola (jak jinak), která ze dne ukousne pořádného sousta, mrška jedna, zbytek zaberou "podřadnější" aktivity - jenže!! - důležitým faktem je, že si ten časový plán pořádně nedokážu postavit tak, abych ho co nejefektivněji zužitkovala... 

Nicméně dnešní článek nemá být o hudrování nad nedostatkem času (či spíše o vlastní neschopnosti?), ale o knihách, které mne svou přítomností poctily v měsíci březnu. Dá se říci, že se mi do rukou dostaly poměrně zajímavé tituly, některé určitě, tudíž se březnové čtení neslo v docela napínavém duchu. Zapomeňme, že se blíží konec dubna a já teprve píši měsíční shrnutí, zapomeňme, že se mi nad hlavou vznáší ďáblík a drápem klepe na hodiny vysmívaje se mému zděšení z nedostatku časového vyžití, zapomeňme, že jsem trochu praštěná, a konečně otevřeme vrátka do říše písmenek! (Taky slyšíte ty božské zvony? Aleluja, aleluja...)

•○•○•○•○•

Rudá královna  4/5

Na Rudou královnu jsem měla zálusk už od doby, kdy vyšla, ale nějak se mi k ní nepodařilo dostat ani na krok. Nakonec mne zachránila kamarádka, která ji vlastnila a laskavě mi ji zapůjčila. Buď blahoslavena! 

Po přečtení několika recenzí bylo celkem jasné, že ne každému se kniha líbí, což není asi nic nového, tím by se porušila ona rovnováha. Rudá královna však v sobě skrývá nečekané zvraty, místy komplikované situace, což činí příběh zajímavým. Nepochybně jsem četla knihy, které mne okouzlily mnohem více, ale v případě Rudé královny nemohu říci, že by u mne propadla, ale ani neobsadila vrchol pyramidy. Vždyť jen krásná obálka i nezvyklý námět poutají čtenáře už od pohledu. 



Pozoruhodná dobrodružství slečny 
  Alethey Darcyové  4/5

Darcyovské dětičky, no jejda. Když si člověk představí důvtipnou Elizabeth a zasmušilého Darcyho, co z takové dvojice může vzejít za potomky? V případě jejich nejmladší dcery Alethey nelze říci, že by se minula rodiči, spojuje v sobě vlastnosti obou rodin. Tvrdohlavost, ukvapenost, ale i pochopení, laskavost či věrnost. 

Poměrně jsem se divila, že by Darcy jen tak svou dcerku provdal za chlapíka, kterého si spíše vybrala souhrou okolností. V mých představách by Darcy hodně dlouho zvažoval situaci, než by začal zařizovat svatbu. Samozřejmě tu bylo několikero faktů které potřebovaly rychlejší řešení, ale...

Austenovskou tématika mám ráda, je příjemné vrátit se do příběhu, přestože v trochu jiném provedení. Putování Alethey mne vůbec nezklamalo, kniha byla vtipná i napínavá, nemluvě o krásné obálce!

Případ forchheimského rádce 4/5

S českými historickými detektivkami jsem se zatím do přímého kontaktu nedostala. Popravdě mi nepadlo na mysl shánět se po nich nebo činit něco podobného.  Ale jak se říká, jednou se začít musí, a tak se stalo. 

Proč začínat v blízké historii, když se můžeme přenést až do dob Velké Moravy? No prosím, přidáme pár knížat, otravné Franky, pletichy a navrch vraždy, zlehka zamícháme - hurá!, můžete si jít zaplavat!

I když mi příběh hrál pěkně do noty, nemohu stoprocentně říci, že bych byla knihou naprosto pohlcena a odrovnaná. Na vrcholu mého pomyslného žebříčku stojí spoustu jiných knih, což však ale neznamená, že by byla kniha obyčejná či průměrná. Svou čtivostí určitě potěší nejednoho čtenáře, který se pro její čtení rozhodne. Kdo hledá odpočinek i napětí, ať sáhne po titulu Případ forchheimského rádce!


Ten pravý 5/5

Nevím, čím to, ale pojednou jsem dostala zase chuť na historické romanťárny/prasárny, a jelikož mi v knihovně do oka padla Shannon Drake, usoudila jsem, že se některým jejím knihám podívám pod obálku po druhé. 

Los padl na titul Ten pravý. Amerika, pár let po konci občanské války, poloviční indián a dívka, co prchá před svým životem v područí otčíma - no není to úžasná kombinace? Co já bych za takového chlapa dala!

Ano, knihu jsem četla již po druhé (nebo potřetí...?), a přesto mne znovu vtáhla do sebe. Těžké povědět, ale něco mě na podobných knihách láká, prostě je musím číst a číst a být z nich naprosto odvařená.


Návrh  5/5

Zase další úchylárna? Dejme tomu. Vůbec nebudu zapírat, obálka byla hlavní pohnutkou, proč jsem si pro knihu do knihkupectví zašla. Tady máte názorný příklad, jak žena lehce podlehne muži (i když je jen papírový a navíc černobílý). Budiž tedy vynesen rozsudek nad mou neblahou a nezdárnou slabostí. Jenže, kdo by odolal?

Dobře, dobře. Nejsme tu od toho, abych se rozplývala nad urostlostí těl některých jedinců, přesto... Z bláta do louže. Sic se vzdám slintání nad obálkou, vrhnu se vstříc náruči písmenek, které tvoří opravdu, ale opravdu nádherný, přisprostlý a podruhé nádherný příběh! Návrh, ten je můj.

Rozum a cit  5/5

Joana Trollopeová oživuje neumírající, čtivý, srdce šimrající a chytlavý příběh, který vyniká svou jedinečností pramenící z rozumových povah hrdinek s empatickým přístupem k lidem i životu, a to vše okořeněné krásnou čistou anglickou přírodou. 

Děj plyne rychle a nenásilně. Pokud máte alespoň trochu ponětí o tom, co se odehrávalo v původním zpracováním, v hrubých obrazech tušíte následující vyústění, což ale knize neubírá na čtivosti. Každý moment je svým způsobem překvapující. V prostředí venkovského anglického prostředí, odkud cítíte atmosféru starobylých a tajemných šlechtických sídel, se myslí ztratíte jako měkký obláček na obloze plné bílé peřiny. Bez "anglické nálady" by kniha neměla svůj určitý ráz a spád, vždyť ona panenská zelená příroda britských ostrovů podvědomě probouzí klid a radost v duši. 


Sváděj mě znovu  4/5

"Pojď do mého objetí, krásko. Svedu tě a budeš má."  Haha, jeden z možných scénářů. Asi každý si dovede představit, o čem kniha pojednává, ale pozor!, nakonec budete překvapeni, co v ní objevíte. Svádět by chtěl, hoch jeden, to jo, ale slečinka se malounce zdráhá, mrtvý tatík se jím vznáší nad hlavou, k tomu připočítejme drahocennou sošku, po níž prahne i jeden šílenec a suma sumárum máme zajímavou kombinaci. No, proč ne. Na milé oddechové počtení vhodná volba. 


Na křídlech touhy  4/5

Kniha Ten pravý nakousla i děj tohoto příběhu, poněvadž se jedná o sestru Skylar Sabrinu, a tudíž je čtenář vržen přímo do rozehrané hry. Hodně se podobá předešlému dílu, znovu se ocitneme v Americe mezi indiány i vojáky, postupně se vyhrocují spory mezi těmito dvěma stranami, až se hrdinové ocitnou v samém středu konfliktu.

Kdysi jsem Na křídlech touhy rozečetla, ale z neznámých důvodů (?) na dočtení nedošlo. Po opáčku předešlého dílu bylo celkem nasnadě přečíst celou sérii, a tak se v celém pletenci udělat jasno.

Byla jsem až mile překvapena. Shannon má občas tendenci psát trochu děsivě, což kupodivu dokáže spojit i s romantikou, ale tentokráte měl příběh příjemnou atmosféru bez zbytečných komplikací. 

•○•○•○•○•

Tímto konečně uzavírám březen, hošík mi visel nad hlavou jako Damoklův meč, a postupně se budu propracovávat k dubnovému shrnutí. Za pár dní přiletí čarodějnice, den na to bude hrdliččin hlas ku lásce zvát a tak dále a tak dále... 
Mějte se krásně!



12 komentářů:

  1. Přečetla jsi toho vážně hodně :) Žádnou z knížek jsem zatím nečetla, ale na spoustu z nich se chystám :) Určitě mám zálusk na Návrh, Rudou královnu a Rozum a cit :) A na nějakou historickou romanci mám taky docela chuť :) Tak přeji hezké čtení i v dubnu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda bych přečetla více knih, ale máš pravdu, je jich poměrně dost. Lepší než nic, že... :D Určitě ti doporučuji Návrh, u téhle knížky jsem se nejvíce pobavila! :) Také ti přeji příjemné čtení! :)

      Vymazat
  2. Krásná měsíční bilance! Já mám radost, když se školou a dvěma zaměstnáními stihnu tak čtyři pět knih... Jojo, času je fakt málo. Ale vždy si říkám, že nejde o kvantitu, ale o kvalitu - a ta se tento rok daří, mám štěstí na samé pěkné knihy (ťuk ťuk). Přeji, ať je Tvé čtení i v dubnu příjemné a těším se na nové příspěvky :) Krásný večer přeji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu tě, občas jsem na tom stejně, a to chodím pouze do školy. Na to, že stíháš více zaměstnání i školu, není počet čtyř pěti knih vůbec špatný. Mluvíš mi z duše, lepší je přečíst méně knih, zato dobrých.

      Moc děkuji za krásný komentář! I tobě přeji spoustu úžasných chvil strávených s knihami! :-)

      Vymazat
  3. Pěkné shrnutí! :)
    Pozoruhodná dobrodružství jsem také četla a byla jsem nadšená :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Super, jsem ráda, že tě příběh Alethey bavil! Měj se krásně! :-)

      Vymazat
  4. NENE! Tohle všechno přečteš za jediný měsíc? Tak to se cejtim blbě...:D Já když se snažim sebevíc tak často nepřečtu ani knihu za měsíc, prostě na to nemám čas..:( A to se mi jich doma tolik nakupilo....Jinak máš krásný design, uplně žeru tu titulní "fotku":-)
    Simply Adele

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemusíš se vůbec cítit blbě. Občas mám chvilky, kdy nepřečtu skoro nic, a pak to rychle naháním. S tím časem je to fakt na nic, přijdu ze školy a najednou je večer, aniž bych něco pořádného udělala...o čtení nemluvě -_- :D Taky se mi knížky poslední dobou dost nahromadily, tak potřebuji "komínek" trošku zmenšit. :D

      Moc děkuji za pochvalu blogu! :3 Hned je mi příjemněji... :-)

      Vymazat
  5. To mi povídej, mi víme kolik toho je všude, plus ty naše bokovky.
    Jsem ráda, že se ti líbila Rudá královna až bude další, tak hned kupuji a pak ti ji zase s radostí pujčím.
    Návrh byl skvělý, jsem zvědavá na pokračování. 😄👌

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nepochybně. Brzo snad budou ty nejkrizovější dny za námi...
      S tím se počítá! Hned tě oloupím, jak budeš mít druhý díl ve svém vlastnictví, s tvým dovolením samozřejmě :D :D Koneckonců uděláme výhodný čenž. Jakmile vyjde pokračování Návrhu, ihned pro něj letím do knihkupectví... :D

      Vymazat
  6. Tyyy jo, o tolika přečtených knihách za jeden jediný měsíc si můžu nechat jen zdát :D smekám

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda, že březen byl v tomhle ohledu dost plodný, ale jindy přečtu podstatně méně knih... :) I kdyby to byla jedna měsíčně, pořád je to dobré, někdo přečte dvě knihy za rok a jásá, takže ten počet je celkem relativní... :D Jinak děkuji za uznání :)

      Vymazat

Děkuji za pár písmenek!

Používá technologii služby Blogger.